Som konsulter med vana att bygga e-handelssajter stötte grundarna av ­Tictail ofta på patrull. De valde mellan olika system som de tyckte var onödigt krångliga och idén om att bygga en enkel e-handelstjänst föddes. Tictail vill bli e-handelns motsvarighet till Tumblr eller Wordpress, en lättanvänd plattform där tredjepartsutvecklare kan bidra till utvecklingen.

Tesen är att det som har hänt i bloggvärlden även kommer att hända inom e-handeln. Flera av grundarna har jobbat ihop sedan gymnasiet och på meritlistan finns design- och utvecklingsuppdrag åt bland andra Spotify, Blocket, Stardoll och Wrapp. I maj 2011 sa de upp sig från de fasta jobben för att satsa helhjärtat på Tictail.

– När vi sa upp oss hade vi lagt undan halva vår lön i sex månader och hade en färdig prototyp. Det blev vårt startkapital. Sedan gjorde vi en deal med Wrapp. Vi gjorde deras identitets- och designarbete i utbyte mot gratis ­kontor. Vi hamnade i ett spännande forum med duktiga människor runt om oss. Det gav oss input kring hur man kunde tänka och hur högt man kunde sikta, ­säger vd:n Carl Waldekranz.

Tictails affärsidé bygger på en freemiummodell där det ska gå att lägga till moduler i stil med appar som man kan köpa till. I slutet av 2011 tog företaget in externt kapital i form av bland annat en investering från Klaus Hommels. Han var en tidig investerare i Skype och Facebook och sitter i styrelsen för Klarna och Spotify.

Även Balderton investerade i bolaget och bidrog med viktiga erfarenheter.

Det råder ingen brist på ambitioner hos grundarna. Målet är att bli ­världens största e-handelsplattform.

– Vi vill bli ett nytt lager och den första e-handelsplattformen som blir top of mind, säger Carl Waldekranz.

Läs om hur vi bedömer och se resten av listan här:
Sveriges hetaste entreprenörer 2012

Fakta

Vad: Snabb, enkel och gratis e-handelstjänst med öppet api och kopplingar till betalningslösningar.
Startades: 2011.
Anställda: 8.
Ort: Stockholm.
Ägare: De fyra grundarna (Carl Waldekranz, Kaj Drobin, Siavash Ghorbani och Birk Nilsson), Klaus Hommels (privat investerare) och riskkapitalbolaget Balderton, fördelningen ej känd.