I det sociala nätverket Pinterest kan användarna dela med sig av saker de hittar på webben och kategorisera dem i grupper, så kallade ”boards”. Ditt företag kan använda Pinterest för att marknadsföra exempelvis en produktgrupp, nya produkter, tjänster, ett projekt eller ett event genom bilder och video­klipp. Det både genom att ni själva ”pinnar” bilder och genom att användarna gör det.

”Ännu ett socialt nätverk”, tänker du kanske. Den första frågan ni på företaget bör ställa er innan ni lägger tid på Pinterest är, liksom för alla insatser ni gör i sociala medier: ”Varför ska vi synas där?”.

Pinterest kan bli en stor trafikdrivare och locka nya kunder, men det krävs engagemang av företaget. Det gäller att dela innehåll och visa att ni är närvarande genom att kommentera och svara på frågor.

Pinterest kan även vara en värdefull källa till att se vad som är populärt bland användarna just nu.

Pinterest lanserades i mars 2010 och har växt explosionsartat de senaste månaderna. I dag har tjänsten närmare 18 miljoner användare globalt. Pinterest är en gratistjänst och är öppen för alla sedan i augusti.

Många typer av företag kan dra nytta av Pinterest, exempelvis företag som säljer kläder, skor, inredning med mera. E-handlare kan länka direkt till en produkt på den egna sajten och även sätta ett pris på den på Pinterest, men än så länge bara i dollar och euro. Andra som kan dra nytta av nätverket är företag som vill dela med sig av siffror i en illustrativ form, byråer som vill visa upp projekt eller kreativa yrkespersoner som vill visa upp sina portföljer.

– Pinterest handlar mycket om att skapa och det tror vi att folk vill göra, säger Michael Preysman, vd och grundare till den amerikanska e-butiken Everlane.com, som har Pinterestsymboler på sina produktbilder.

Everlane har använt Pinterest i tre månader och har i dag drygt tusen följare där. Antalet följare växer varje dag, enligt Michael Preysman. Målet är att skapa engagemang och driva ­trafik till Everlane.

– Vi ser Pinterest som vår ”moodboard” och det är det tredje största sociala nätverket för oss, efter ­Facebook och Twitter, ­säger Michael Preysman.

Så fungerar Pinterest
Tjänsten är en ”virtuell anslagstavla”, där du kan samla saker du hittar på webben, och följa vad andra hittar, i olika kategorier, så kallade ”boards”.

För att kunna ”pinna” produkter lägger du in ”Pin it”-knappen i bokmärkesmenyn i din webbläsare eller laddar upp bilder från din dator.

Bilderna på Pinterest går att namnge, länka, kommentera, gilla och ”re-pinna”.

Prissätt en vara genom att lägga en valutasymbol (än så länge dollar ­eller euro) och en siffra i beskrivningen av bilden. Då skapas en ”banner” med priset i vänstra ­hörnet av bilden.

Det går att lägga en ”Pin it”-knapp” bland dina dela-knappar för innehållet på din egen sajt.

För att söka på vad som har blivit ”pinnat” från din sajt, använd länken http://pinterest.com/source/dinsajt.xxx

Lägg till nyckelord och olika hashtaggar för att göra bilderna sökbara.

Du kan också integrera en Pinterestknapp direkt i bilderna på din sajt.

För att hitta ett företag eller person: http://pinterest.com/företagsnamn el. personnamn

Än så länge särskiljs inte person- och företagsprofiler i nätverket.
Mer om hur Pinterest fungerar finns på http://pinterest.com/about/help/.

Fakta

1. Gör ditt innehåll på sajten delbart.

2. ”Pinna” bilder på nya produkter, innan de kommer ut, för att skapa intresse kring dem.

3. Utlys en tävling för vem som kan skapa den mest kreativa kategorin för era produkter.