Resurs Bank vill vara första banken med open source och går därför "all in" när de gör om sina tio sajter i Wordpress. Tanken dök upp när Resurs Banks kommunikationschef för ett par år sedan började blogga i Wordpress och nu lanseras Resursbank.se i med samma verktyg.

Hallå där Olof Engvall, kommunikationschef åt Resurs Bank och Markus Kruse. tekniskt ansvarig för bankens hemsidor.

Varför just Wordpress?
– I det första stora lanseringssteget var vi ambitiösa och tittade på flera olika CMS-lösningar med open source, men vi bestämde oss ganska fort för Wordpress. Det kändes som ett naturligt val. Hela poängen med verktyget är att det är enkelt, tillgängligt och anpassningsbart. Vi gillar öppen källkod och vi ville gärna vara först med det som bank, säger Olof Engvall.

Hur fungerar Wordpress för en banksajt?
– Det fungerar jättebra för oss. Att vår hemsida är byggd i Wordpress medför inga extra risker eftersom det är banksystemet som hanterar det känsliga inloggen, så vi har inga bekymmer med det, Säger Markus Kruse.

Vilka svårigheter har ni ställts inför i och med bytet till Wordpress?
– Att göra om en stor hemsida är som att byta hjärna på maratonlöpare under pågående lopp så utöver det har vi inte haft några bekymmer med Wordpress. Det är snarare lyckosamt. Det svåra har varit att sätta sig in i användarprocess och kundens perspektiv. Wordpress har inte gett oss någon huvudvärk, säger Olof Engvall.

Varför bygger inte fler banker sina sajter i Wordpress?
– Det finns ett motstånd mot att använda något som är gratis. Om det inte kostar pengar är det inte bra. Men all vår erfarenhet av open source, som är ganska stor, säger att det är precis tvärtom. Vi har enkelt kunnat hitta folk som vi kan arbeta med för att jobba med Wordpress, säger Markus Kruse.

Skulle ni rekommendera andra banker att också jobba med Wordpress?
– Absolut. Men man får se till den användarmodellen man har. Resursbank är en liten nordisk nischbank. Vi har få produkter i relation till internationella banker, och en grundare sajt eftersom vi är ganska små. Därmed har vi en enklare resa att göra även om vi har tagit ett stort innovativt kliv framåt, säger Olof Engvall.