Hallå där, Axel Petterson, projektledare för Wiki loves monuments i Sverige, en fototävling med fokus på kulturskatter. I september anordnas tävlingen i 35 länder, däribland Sverige, men också i bland annat USA, Mexico, Indien, Colombia, Ghana och Sydafrika.

Varför gör ni det här?
- Vi vill först och främst se och dokumentera vilka kulturskatter som finns i alla olika länder, dem behöver bli synligare och mer tillgängliga för framtiden. Men vi vill också bevara minnen till eftervärlden om krig, jordbävningar eller andra katastrofer skulle förstöra kulturarven. Nu ska ju till exempel Kirunas stationshus flyttas, sådant vill vi dokumentera.

Vilka kan vara med?
- Alla kan vara med, men man måste gå med på att släppa bilderna under Creative commons-licensen, det vill säga att alla kan använda dem fritt. I Sverige har 111 personer fotograferat 1700 bilder hittills i år. Förra året togs det 5000 foton totalt i Sverige.

Hur används bilderna efter tävlingen?
- Bilderna kan användas i turistböcker, på webben, i Riksantikvarieämbetets databas och så vidare. De kan användas fritt genom Creative commons-licensen.

Varför samarbetar ni med Riksantikvarieämbetet och .SE?
- Riksantikvarieämbetet och Statens maritima museum har gett oss tillgång till deras databaser. De kommer sedan kunna använda alla bilderna till deras hemsidor och databaser framöver. Mycket av det som fotograferas i tävlingen finns ännu inte dokumenterat. .SE sponsrar oss för att de tycker att det är en bra tävling och att vi gör en god sak.

Hur många fornminnen finns det i Sverige idag?
- Sju miljoner objekt finns i databasen, men många är svåra att hitta, dem finns på havets botten till exempel. På vår hemsida har vi listat ungefär 160 000, som är lätta att hitta.
Totalt är det ungefär 150 000 fornminnen, 6000 byggnader och ett hundratal fartyg.

Vilket är det mest underliga fotot ni fått in?
- Hittills har vi inte fått in något jätteunderligt. Vi har fått en bra blandning av både detaljbilder och översiktsbilder i Sverige, det är jättebra.

Tävlingen i Sverige avslutas den sista september och därefter går 10 finalister från varje land vidare till den internationella finalen. Där utses en vinnare i slutet av november. Första priset är ett resestipendium till wikimania-konferensen i Hong-kong nästa sommar.

Läs mer här: wikilovesmonuments.se