Begreppet responsive web design uppfanns av Ethan Marcotte för ungefär två år sedan berättar designern Emilia Blom.

– Två ytterligare begreppet har sipprat fram efter två år som känns tänkvärda. Det ena är mobile first och det andra är content first. Mobile first är en metod att bygga där man börjar med den minsta skärmen först.

Som exempel på bra responsive-sajter visade Emilia Blom Svt.se som har skapat en design som i grundläget använder bredden fullt ut, men när sidan trycks ihop på en mindre skärm flyttas innehållet på sidan till andra platser och även menyn ändras och fälls in i en neddragsmeny. Sidan blir också längre och scrollbar. Ett annat exempel är Filippa K som löste problemet med en lång scroll med att istället ha en "swipe" i sidled när sidan visas på liten skärm.

– Flexibel är ordet och det gäller allt. Därför måste vi sluta tänka pixlar och tänka procent istället.

För att fatta beslut om man ska satsa på en responsive-lösning måste man göra en del research enligt Emilia Blom. Vilka enheter använder besökarna och i vilken kontext?

– Om man har en sajt där det är viktigt att användarna får allt innehåll så är responsive en bra lösning, men om man har besökare som ska göra en specifik uppgift i mobilen kanske det är bättre med en separat mobilsajt, säger Emilia Blom.

Priset för att bygga en sajt som är responsive är 20-30 procent högre än en vanlig sajt eftersom man måste gå igenom innehållet mycket hårdare och arbeta mer med research.

– Att tänka mobilt först gör att man tvingas slimma ner upplevelsen och det leder ofta till en mer avskalad och ren sajt.

Emilia Blom nämnde också att responsive design också kan vara framtidsvänlig och hållbar design.

– Responsive är ett säkert kort, men kanske inte en "silverbullet". Man har i alla fall en chans att få det att se snyggt ut även om det kommer nya enheter. En mer hållbar design kan spara pengar på längre sikt.

På responsive.is kan man testa om en sajt är responsive.