Du saknar en knapp i jackan, men du vet inte vart den har tagit vägen. På kvällen när du kommer hem skannar du in en av de andra knapparna, skriver ut den på familjens 3d-skrivare och syr i den i jackan.

Låter det konstigt? Det är ett fullt tänkbart scenario, när tillverkning blir möjlig i varje människas hem genom att priserna på 3d-skrivare går ner.

3d-skrivare är inget nytt, men teknikens utveckling har gjort att priserna stadigt går ner och att skrivarna blir mindre och mer behändiga. Här i Silicon Valley är bland annat 3d-skrivare och olika elektronikpaket maker-folkets verktyg. De kallar sig så – ”makers” – och det är en rörelse som sprider sig.

Den handlar om DIY-kulturen – det vill säga att göra det själv-kulturen. Hantverket och viljan att uppfinna, skapa och bygga nya saker med hjälp av program och teknik, som till exempel en digitalt designad pryl eller ett klädesplagg, eller kanske till och med att sätta ihop olika dna inom biologin.

Det finns flera maker- och hackarställen i dalen. Hackare i bemärkelsen de som skapar nya innovativa lösningar i datorer och med elektronik. Häromdagen var jag på Techshop, en gör det själv-verkstad här i San Francisco som är en av deras tre lokaler i Silicon Valley. Där kan man betala för ett medlemskap och få tillgång till olika maskiner och verktyg. Man kan skära ut delar i metall från en ­digital modell, använda lasermaskiner för att skära ut smycken eller skriva ut 3d-prototyper. Och många där säljer grejer på till exempel marknadsplatsen Etsy.com.

”Vårt mål är att ta tillbaka tillverkningen till USA”, sa Zach Johnson, som jobbar på Techshop och som visade mig runt.
”Det större målet är att det ska bli nästa industriella revolution”, sa han.

Wireds chefredaktör Chris Anderson har precis gett ut en bok om maker-rörelsen som han kallar just ”Makers – Den nya industriella revolutionen”. Och jag lyssnade på honom häromdagen här i San Francisco, när han berättade om boken. Han pratade om en demokratisering av tillverkning och liknar det vid när webben avslutade massmedias monopol så att alla kunde producera innehåll på nätet. Den här gången är det webbens tur att i stället demokratisera fysisk tillverkning, vilket han menar kan avsluta massproduktionens monopol.

Fast även om många har testat att skriva en blogg någon gång, för att man kan, är det ju inte alla som rakt av kommer att bli intresserade av hantverk. Alla gillade ju inte träslöjden i skolan. Det handlar väl snarare om att det kommer till en punkt längre fram när man inte måste vara den händiga hantverkaren, utan har en 3d-skanner och en 3d-printer som bara står därhemma och är lika enkla att använda som en dator eller mobil.

Då kanske du kommer att skriva ut något du har designat själv eller den där knappen du aldrig ­hittade.

Fakta

Miriam Olsson Jeffery är Internetworlds utsända i Silicon Valley i Kalifornien. Därifrån rapporterar hon om händelser och trender som påverkar våra nätliv och företagens affärer.

Twitter: @miriamolsson