Entreprenören Martin Törnqvist. Foto: Sebastian Borg.

Vi återvänder till det hus där vårt besök i Malmö började, Media Evolution City. Martin Törnqvist tar emot oss. Han är antagligen en av Malmös mest uppkopplade människor, om uppkopplad innebär att ha många kontakter och koll på vad som händer när det händer och vilka som gör det. Förutom att jobba med konferensen The Conference hos Media Evolution är han manager åt artisten Moto Boy, driver skivbolaget Songs I Wish I Had Written och har även tidigare jobbat med affärsutveckling hos betaltjänsten Flattr, som grundades av Peter Sunde och Linus Olsson, nu aktuella med heml.is, en meddelande- app som inte ska gå att ”avlyssna”.

Martin törnqvist har stor inblick i både entreprenörsvärlden och den kreativa sektorn i Malmö. Väldigt ofta överlappar de varandra.

– Jag upplever att kulturen är extremt öppen. Vill du ha ett möte med Hampus Jakobsson så är det inga problem. Han kommer sätta sig ner och prata och spotta ur sig råd i en halvtimme. Det är samma sfär inom film, musik och startups. Det tycker jag är skönt, säger Martin Törnqvist.

När den här tidningen kommer ut har The Conference precis genomförts. Det är en stor konferens med fokus på samhällsförändringar ur ett media- och kommunikationsperspektiv. Konferensen lockar många profilerade föreläsare och Martin Törnqvist är ansvarig för programmet.

– The Conference görs för ‘executives’, kreatörer och kommunikatörer. Och utvecklare som har kommunikativa tankar. Men det är ingen utvecklarkonferens.

Det första Martin Törnqvist gjorde när han tidigare började jobba med Flattr var att flytta bolaget till Jard där fyra av TAT-grundarna sitter. Förut satt företaget lite isolerat. Samma sak tänker han om Media Evolution City där målet är att skapa en mötesmiljö och en arbetsplats som gynnar samarbete över gränserna.

– Det gör mycket att sitta i ett sammanhang. Och här på Media Evolution City finns det bästa sammanhanget.

Det håller antagligen Magnus Thure Nilsson med om, och konstigt vore det annars. Han är vd för Media Evolution City och vice vd för själva medlemsorganisationen Media Evolution som han själv var med om att starta upp.


Magnus Thure Nilsson, vd för Media Evolution City. Foto Fredrik Wass

– Det började med mig och 230 000 kronor i offentliga pengar för att sätta igång det, säger Magnus Thure Nilsson, som 2004 gjorde en förstudie åt Malmö Stad och Region Skåne. Efter att ha konstaterat att bolag som SVT, Bonnier, Nationelencyklopedin, Egmont Tidskrifter och Sony Ericsson har närvaro i regionen blev resultatet en satsning på att skapa en plattform för upplevelseindustrin.

– Vi är ett vinstdrivande bolag men alla pengar vi tjänar går tillbaks till verksamheten. Vi ägs av medlemmarna som är 350 stycken. Lejonparten är mediebolag eller blivande mediebolag.

Media Evolution City byggdes för att skapa en fysisk mötesplats för både medlemsföretag och andra intressenter. Det består av både öppna “workspace”-ytor som går att hyra per skrivbordsplats och egna lokaler där både stora och små företag har kontor.

– Huset har 100 stycken företag med 500 personer. Det är fullt och det har varit det från början. De som förut betalade 1 000 kronor för en kontorsplats betalar nu 4 000 men tycker ändå att det är värt det. Folk gör bättre och större affärer och det handlar om en värdering av vad en arbetsplats är för något, säger Magnus Thure Nilsson.

Precis som många andra vi pratat med under vårt besök beskriver Magnus Thure Nilsson hur Malmö rest sig från de tunga åren med nedläggningar och kris på arbetsmarknaden, och där Öresundsbron, högskolan, Västra hamnen och Turning Torso varit några av framgångsprojekten. Och kanske har det lett till ett gynnsamt underdogperspektiv som gjort att många vågat göra nysatsningar på vinst och förlust.

– Anledningen till att det här kan hända i Malmö är för att det varit så dåligt förut. Vad man än gör så leder det framåt. Det har skapat ett mod och en vilda västern-feeling.

Trots den snabba utvecklingen finns det ändå saker kvar att förbättra. Till exempel är stadens invånare med utländsk bakgrund dåligt representerade bland bolagen hos Media Evolution och inom entreprenörs- och mediakretsar i stort, trots att det finns exempel på både projekt och personer med entreprenöriellt fokus i Malmös invandrartäta områden.

– Malmö är en mindre segregerad stad än många andra, men det är fortfarande så att de som driver mediebolag i mellanöstern inte är här, säger Magnus Thure Nilsson.

Fakta

Här träffas Malmös entreprenörer och kreatörer:

  • Media Evolution City, rymmer många bolag och aktörer inom kommunikation, webb och underhållningsindustrin, Stora Varvsgatan 6a.
  • Minc, Anckargrips­gatan 3.
  • Malmö högskola, Neptuniplan 7 och ­Nordenskiöldsgatan 10.
  • Solde kaffebar, ­Regementsgatan 2.
  • Jard, Drivs av fyra av TAT-grundarna och rymmer flera bolag, Stora Nygatan 36.
  • Djäkne kaffebar, Djäknegatan 9.
  • Lilla kafferosteriet, Baltzarsgatan 24.
  • Idyllen, entreprenörskollektiv där bland ­andra SSWC-grundaren Tomas Wennström håller till, Jöns Filsgatan 4.
  • TAT/RIM/Blackberry, Torggatan 2.
  • STPLN, Stapelbäddsgatan 3.
  • Bastard, Mäster ­Johansgatan 11.
  • Noir Kaffekultur, Engelbrektsgatan 6.

Grundades 2003

Fokuserar på rådgivning, coachning, utbildning och nätverk för entreprenörsbolag inom design, digital media och ITC (informations- och kommunikationsteknik).

Får 120-150 ansökningar med affärs­idéer per år.

Tar in 12 bolag per år och har plats för max 30.

Minc bedömer ansökningar enligt flera kriterier, bland annat utvärderas: 

  • Tillväxtpotential
  • Skalbarhet
  • Innovation
  • Time-to-market, det måste vara nära marknaden
  • Möjlig internationalisering
  • Entreprenören och teamet bakom idén


Några bolag som ­suttit eller sitter på Minc:
 Polar Rose, ­Apsis, Algotrim, ­Vergic, Hövding, Hinnerdu.se, Ninetech.

Medlemsorganisation med 350 medlemsföretag inom ett spektra av verksamheter som rör sig inom till exempel webb, design, spel, musik, film, foto, teknik och utbildning.

Omsättning: 25-30 miljoner

Antal anställda: 20 personer.

Offentliga finansiärer är bland annat 
Region Skåne, Lunds universitet, Malmö högskola och Blekinge tekniska högskola som går in med 3-4 miljoner per år.

Media Evolution har tre huvuduppgifter:

  • Kompetens­utveckling
  • Skapa marknader 
  • Skapa mötesplatser