Tre startupföretag berättar om livet som entreprenörer i Malmö – och framtidsdrömmarna.

Invivo play

Maja Dahlin Lundbergh och Tina Pulko har grundat tjänsten Invivo Play (som kom på plats 12 på årets entreprenörslista) tillsammans med Tinas bror Miha Pulko. Bolaget sitter på Minc i Malmö men har utvecklingsteamet i Slovenien.

– Jag flyttade hit från Slovenien och visste ingenting. Genom stödsystemet för innovation i Malmö så fick vi kontakt med rätt personer och lyckades starta företag. Vi träffade många andra entreprenörer, investerare och rådgivare. Folk här är väldigt hjälpsamma och redo att dela med sig av både kontakter och erfarenheter. När vi växer till en viss storlek så kommer det att bli mer logiskt att ha allt utom utveckling i USA. Vi passar nog bäst i New York. Vi är inte så “Silicon Valley”. Responsen vi får från investerare och partners är mest från New York, säger Tina Pulko, medgrundare till Invivo Play.

– Målet med vår tjänst är att sprida lycka och hur man uppnår lycka. Det är inte terapi. Folk som behöver terapi är ofta sjuka eller har större problem. Det här är riktat till dem som har ett normalt funktionellt liv men vill bli bättre och göra saker på ett bättre sätt, säger Maja Dahlin Lundbergh, medgrundare till Invivo Play.

Settlebox

Carl Silbersky, vd på Settlebox som ­tidigare hette Popdevelop, var vd på Polar Rose och med om att sälja bolaget till Apple. De flesta anställda flyttade till ­Kalifornien i och med uppköpet, men Carl Silbersky stannade kvar och har ­investerat i flera bolag sedan dess. Settlebox är ett av dem.

– Vi byggde från början en betalningsknapp för person-till-personköp. Betalningslösningen var bra men det störde oss att vi inte kunde ta reda på vem det är man har att göra med. Så då byggde vi det som är Settlebox. Vi har tagit bort anonymiteten när man ska handla från en person på nätet. Hampus Jakobsson är nära vän till mig och många av oss är inne och bygger bolag för andra gången. Det är underbart att kunna dela erfarenheter med varandra. Kommer det någon riskkapitalist till stan så tipsar man varandra. Vi kommer inte flytta från Malmö inom överskådlig framtid. Att dra sitt bolag till USA är en ganska stor kostnad. Jag tror att man vill ha en svensk kultur i bolaget men kanske med en amerikansk vinnarapproach.

Vergic

Sören Meelby är marknadschef på Vergic, ett bolag som sitter på Minc Workspace efter att ha flyttat ut från Minc Incubator.

– Vergic har gjort resan på Minc. Vi började som litet entreprenörsbolag i inkubatorn. Idag är vi 30 anställda. Jag var anställd nummer 19. Vergic är en molnbaserad tjänst där vi bland annat jobbar med interaktiva banners som hjälper besökaren. Vi kopplar ihop kundtjänst med besökare i realtid. Vi har även en patentsökt “co-browsing”-lösning där vi ser var besökaren är. Vergic har dragit nytta av Minc och av att sitta i ett kollektiv. Nu fokuserar vi lite mer på vårt eget men vi försöker delvis vara aktiva fortfarande, även om det inte är lika mycket som tidigare. Gör du dig ett namn här nere så vet alla vem du är. Det som skapar lite mer utmaning är att det även finns ett lillebror/storebrorskomplex mellan Malmö och Lund. I Malmö är man mer fokuserad på affärer och i Lund är man mer fokuserad på forskning. Jag tror att vi måste sy ihop det och bli en starkare enhet, att kombinera det akademiska med drivet som finns i Malmö. Och inte motarbeta varandra.

Fakta

Här träffas Malmös entreprenörer och kreatörer:

  • Media Evolution City, rymmer många bolag och aktörer inom kommunikation, webb och underhållningsindustrin, Stora Varvsgatan 6a.
  • Minc, Anckargrips­gatan 3.
  • Malmö högskola, Neptuniplan 7 och ­Nordenskiöldsgatan 10.
  • Solde kaffebar, ­Regementsgatan 2.
  • Jard, Drivs av fyra av TAT-grundarna och rymmer flera bolag, Stora Nygatan 36.
  • Djäkne kaffebar, Djäknegatan 9.
  • Lilla kafferosteriet, Baltzarsgatan 24.
  • Idyllen, entreprenörskollektiv där bland ­andra SSWC-grundaren Tomas Wennström håller till, Jöns Filsgatan 4.
  • TAT/RIM/Blackberry, Torggatan 2.
  • STPLN, Stapelbäddsgatan 3.
  • Bastard, Mäster ­Johansgatan 11.
  • Noir Kaffekultur, Engelbrektsgatan 6.

Grundades 2003

Fokuserar på rådgivning, coachning, utbildning och nätverk för entreprenörsbolag inom design, digital media och ITC (informations- och kommunikationsteknik).

Får 120-150 ansökningar med affärs­idéer per år.

Tar in 12 bolag per år och har plats för max 30.

Minc bedömer ansökningar enligt flera kriterier, bland annat utvärderas: 

  • Tillväxtpotential
  • Skalbarhet
  • Innovation
  • Time-to-market, det måste vara nära marknaden
  • Möjlig internationalisering
  • Entreprenören och teamet bakom idén


Några bolag som ­suttit eller sitter på Minc:
 Polar Rose, ­Apsis, Algotrim, ­Vergic, Hövding, Hinnerdu.se, Ninetech.

Medlemsorganisation med 350 medlemsföretag inom ett spektra av verksamheter som rör sig inom till exempel webb, design, spel, musik, film, foto, teknik och utbildning.

Omsättning: 25-30 miljoner

Antal anställda: 20 personer.

Offentliga finansiärer är bland annat 
Region Skåne, Lunds universitet, Malmö högskola och Blekinge tekniska högskola som går in med 3-4 miljoner per år.

Media Evolution har tre huvuduppgifter:

  • Kompetens­utveckling
  • Skapa marknader 
  • Skapa mötesplatser