– Jag är kritisk till alla stödsystem och satsningar. Jag brukar kalla det för NASA, man har 300 000 tjänstemän och 6 astronauter.

Det säger Claes Magnusson, grundare av Malmö yrkeshögskola och med en bakgrund där han har dragit igång utbildningsföretag som Macmeckarna, Academedia och Masters of media. Han har ett rykte som “doer” och igångsättare och drar sig inte för att kritisera saker han inte tycker fungerar. En av hans framtidsdrömmar är även att starta Sveriges första privata högskola. Vi träffar honom på Media Evolution City där han befinner sig ofta. Malmö yrkeshögskola är en av medlemmarna och även medstiftare till Media Evolution.


Claes Magnusson, grundare av Malmö yrkeshögskola. Foto: Fredrik Wass

– Västra hamnen här i Malmö är perfekt, det är gångavstånd till alla viktiga delar av Malmö. Vi sitter på Minc, men har även kontor här på Media Evolution City. Vi har alltid gillat Minc, för de är väldigt konkreta och har personal från näringslivet.

Claes Magnusson jämför Lund och Malmö med San Francisco och Los Angeles när det gäller vilken profil städerna har.

– Lund är väldigt mycket patent och hårdvara, medan Malmö är LA, det är underhållning, innehåll, Disney och Hollywood. Det är krämare och affärsmän. King etablerar sig här till exempel och en del andra företag är på väg hit eftersom det finns kompetens här, till exempel apputvecklare, säger Claes Magnusson.

Och om det är något som är hett på arbetsmarknaden just nu är det apputvecklare. Malmö yrkeshögskola har utbildningar för just det och Claes Magnusson vittnar om ett högt tryck på både antalet ansökningar och efterfrågan från företagen.

– Förra praktikomgången hade vi 650 erbjudanden om praktikplatser för 35 studenter. Man försöker muta min kollega Marie för att få praktikanter. Nu är utbildningarna så attraktiva att de drar till sig duktiga studenter. För två år sedan hade vi 2 000 sökanden på 35 platser, säger Claes Magnusson med viss belåtenhet.

Vid antagningen premieras tidigare yrkeserfarenhet, helst inom vad som helst utom just programmering.

– Programmera lär de sig här så det behöver de inte kunna, det är bättre att kombinera tidigare erfarenheter med det de lär sig här.

Enligt Claes Magnusson efterfrågar näringslivet i regionen
inte fler akademiker, det finns det gott om.

– Man behöver folk som kan, inte vet. Staten vill att våra studenter ska bli anställningsbara. Våra utbildningar attraherar traditionellt sett inte akademiker, men nu har det vänt lite. Många har en akademisk utbildning men får inte jobb.



Erik Starck CTO på The Frank Family. Foto: Peter Stark

Fyra snabba med Erik Starck, erfaren utvecklare och entreprenör och numera CTO på The Frank Family. Driver även Hackernytt och är medarrangör till Startup Dojo.

Vad kännetecknar Malmö som entreprenörsstad?
– Det är en liten stad med promenadavstånd till det mesta. Samtidigt har vi Lund och Ideon, med Axis, Qliktech och Scalado till exempel, och Köpenhamn runt hörnet. Det har bildats ett par hubbar och snart startar vi Malmö Startup Studio vid Gustav Adolfs Torg. Vi borde kanske vara bättre på att marknadsföra oss tillsammans.

Vad skiljer Malmö för 10 år sedan jämfört med idag?
– Det gjordes några större exits runt sekelskiftet där lite pengar återinvesterades, till exempel Absalon, men det fick aldrig riktigt fäste i ett ekosystem. Nu finns en nästan kritisk massa av startups. Någon exit till och systemet börjar få bärkraft.

Du är ju medarrangör till Startup dojo på Foo Café,
vad är det?

– Det är en träff för entreprenörer där syftet är dels att hjälpa varandra med sina projekt och dels bygga community på gräsrotsnivå. Det är jag, Martin Walfisz som startade Massive och nu kör Planeto, Tom Kealey som är fristående agile agitatör och Martin Rosenqvist som är coach, som kör det.

Vad krävs för att Malmö ska ta position som entreprenörsfäste framöver?
– En person som Hampus Jakobsson gör väldigt mycket när han tar första steget och investerar de där första pengarna i ett projekt. Vi behöver många fler som honom. Vi har ett välvilligt “innovationssystem” men jag tror det måste vara drivet av entreprenörerna själva.