LIVEBLOGG Darja Isaksson är vd på byrån Ziggy Creative Colony och pratade om den växande maker-rörelsen med privatpersoner som bygger sin egen elektronik och skapar innovation långt utanför de stora it- och teknikföretagens dyra utvecklingsavdelningar.
– Den första "makern" jag träffade var min pappa. Han byggde sina egna radioapparater. Han berättade att han byggde sitt eget gevär som kunde skjuta genom en hyllmeter med böcker. Han la tid på att lära mig och mina syskon saker.
Darja Isaksson presenterade några av sina förebilder inom maker-rörelsen, bland annat inom vad som kallas "wearable tech", elektronik som går att sy fast på kläder. Svenska Filippa Malmegård är ett exempel, Ellen Sundh en annan.
– Bland annat har Ellen Sundh fått blinda att spela fotboll med hjälp av sensorteknik.
I Sverige har det startats flera "maker spaces", en plats där man kan samlas för att skapa saker med tillgång till verktyg som kanske inte finns hemma.
På Kickstarter finns ett projekt kallat "Brewbot", en låda som du kan brygga öl i med hjälp av mobiltelefonen.
– Du tänker säkert att nördigare än så här blir det inte. Att det här är ett marginaliserat fenomen. Det som är värt att reflektera över är hur många människor som var opinionsbildare för femton år sedan. Det var inte alls självklart att alla skulle kunna publicera sina egna texter. Antalet personer som skapar digitalt material har ju blivit oerhört många fler. Samma sak håller på att hända när det gäller hårdvara.
Framtidsspaningen att det bara skulle finnas behov av fem datorer i hela världen är trots allt inte så gammal.
– Men Moores lag och smartphone-explosionen har drivit fram utvecklingen.
– Hur många av er har en morfar eller farfar som själv byggde huset familjen skulle bo i med egna händer? Hur många har själva byggt huset ni bor i? Inte alls lika många. Hur många har själva snickrat webbsidan som familjen håller på med? Några fler.
Det håller på att hända något dramatiskt när kunskapen om hur man gör saker blir lättillgänglig och allmän och samtidigt möter tillgången till verktyg till en låg kostnad enligt Darja Isaksson.
– Makers som moddar sig själva kallas grinders.
Darja Isaksson berättar om ett experiment där några personer fick bära ett bälte som hela tiden visade väderstrecken genom små vibrationer. Efter några veckor med det extra sinnet som bältet kom att bli, fick personerna betydligt bättre lokalsinne. Men när de tog av sig bältet blev de desorienterade. Hjärnan hade vant sig vid det förhöjda sinnet i form av kompassen i bältet.
– Finansiering, marknadsföring och distribution är inte samma sak efter att Kickstarter, sociala medier och Etsy kommit. Barriärerna har aldrig varit lägre än nu.
Konsekvenserna blir mycket mer innovation enligt Darja Isaksson. Tempot för vad vi kan göra som mänsklighet skruvas upp.
– Bill Gates är framtidsoptimist eftersom mängden talang och personer som får möjlighet att utveckla nya saker är större än någonsin. Det här är vad makers gör. Talang, kunskap och att göra något som är på riktigt.
Enligt Darja Isaksson drivs innovationstempot upp i hela världen tack vare den här utvecklingen.
– Om det är något vi i Sverige borde ta vara på så är det att vi är bra på det här. Vi är bra på att förstå teknik och att omsätta den till nya idéer.
– Robot-dystopier handlar om ett underordnat eller överordnat perspektiv på teknikutveckling. Är utvecklingen något som drabbar oss eller något som vi är en del av? Det är viktigt att så många som möjligt har ett överordnat perspektiv och förstår vad man kan göra av tekniken.
– Jag hoppas att du håller med, och jag hoppas att du vill vara med.