Sverige är hetare som startup-land än på många år. Det har varit en tydlig trend i vårt arbete med den här listan. 2013 finns en startup-kultur och gemenskap bland svenska entreprenörer som bubblar av framtidstro, kreativitet och kunskap. Detta är något som även uppmärksammats internationellt. The Guardian som Wired har skrivit reportage om svenska startups (och tagit upp flera bolag som förekommit på vår entreprenörslista).

På Internetworld har vi rankat de hetaste svenska startup-bolagen inom internetområdet sedan 2005. Och många av de företag som blivit internationella framgångssagor på nätet de senaste åren har vi uppmärksammat tidigt på vår entreprenörslista.

Vårt syfte med listan är att visa upp bolag som vi tror kommer att slå igenom under 2014. Bolag som befinner sig just på gränsen för ett större genombrott affärsmässigt och publikt. Det ska också handla om bolag som bygger produkter eller tjänster som kan skalas upp. Vi bedömer inte byråer som säljer konsulttid, hur kreativa eller duktiga de än är (många är fantastiska).

Vi vill även lyfta fram bolag eller projekt som “ligger i tiden”. Kombinationen av bolagen och affärsområdena på listan tror vi säger något om samtiden. Man kan se det som Internetworlds “State of the svenska Internet”-uttalande (för att parafrasera den amerikanska presidentens årliga State of the Union-tal).

Sådana här listor är förstås aldrig någon exakt vetenskap. Men trots detta är vår arbetsmetod noggrann och metodisk. Vi börjar med att ta med oss bolag och personer som vi stött på i vårt journalistiska arbete. Därefter kontaktar vi inkubatorer, högskolor, riskkapitalbolag och andra insatta personer i branschen för att höra vilka bolag eller personer de håller ett extra öga på. Vi tar också emot mängder av tips från er läsare. Alla tips och uppslag researchas noggrannt och bedöms av juryn. Sedan väljer vi ut de mest spännande för listan.

Internetworlds entreprenörslista består av bolag och personer att hålla ögonen lite extra på det närmaste året. Låt dig inspireras av idéerna, strategierna och drivet hos dessa entreprenörer.

Fakta

Juryn består av Internetworlds redaktionsmedlemmar, som alla har breda kontaktnät i branschen och mångårig erfarenhet av att bevaka svenska bolag på internetområdet.

Juryn har i sitt arbete bearbetat över 200 nomineringar, samt tagit emot förslag och synpunkter från flera av Sveriges mest framstående företagsinkubatorer, universitet, högskolor, investerare och riskkapitalbolag.