8. Fishbrain

Fishbrain är tjänsten som hjälper sportfiskare världen över att få bättre fångster. Med apparna eller sajten kan fiskare logga sina aktiviteter, analysera sina fiskesessioner och dela med sig av fiskehistorier, tips och erfarenheter till andra.

Genom att aggregera informationen på tjänsten kan Fishbrain skapa ny kunskap som hjälper fiskare att fiska bättre. Sportfiske är en enorm bransch som omsätter 45 miljarder dollar bara i USA (tre gånger så mycket som den globala musikindustrin). Fishbrain har snabbt vuxit till över hundra tusen användare, mest i USA, men målet är att växa till 5 miljoner användare på tre år. Bolaget har investerare med tunga namn bakom sig vilket skapat uppmärksamhet internationellt. Och Fishbrain vann nyligen tävlingen MTGx Google Glass Hackathon i San Fransisco med embryot till sin kommande Google Glass-app.

Grundarna Johan Attby, Jens Persson och Marcus Fransson använder onekligen sina fiskhjärnor effektivt.

Fakta Fishbrain
Vad: Social tjänst för fiskeintresserade
Grundare: Johan Attby, Jens Persson och Marcus Fransson
Grundat år: 2010 som fritidsprojekt, på allvar sedan 2012
Antal anställda: 3, Men håller på att rekrytera ytterligare 3.
Finansiärer: Umando AB (Johan Attbys eget investmentbolag med pengar från tidigare exit), Innovationsbron/ALMI, affärsänglarna Rikard Steiber, Mattias Miksche Henrik Torstensson, Mathias Ackermand och Hans Lindroth.
URL: www.fishbrain.com


7. Jiddr

Jiddr-grundaren Josefine Wahlberg fick idén till sin tjänst när hon spelade spel online och fick kontakt med unga spelare som hade ett stort behov att prata med någon vuxen om saker som panikångest, självmordstankar, problem med kärlek eller jobbiga föräldrar. Samtidigt jobbade hon på ett företag som utvecklade en samtals-app.

Idén som föddes blev till Jiddr som är en samtalsapp där ungdomar kan få prata eller chatta med vuxna förebilder. Det kan handla om fotbollsspelare, kändisar tandläkare, psykologer, sexrådgivare eller poliser. Målet är att nå alla de ungdomar som inte tar steget och hör av sig till BRIS eller andra hjälporganisationer men som ändå har ett behov av att prata och lyssna till andra. Jiddr fokuserar inte heller enbart på problematiska ämnen utan mycket handlar också om saker som är roliga och spännande. Ett ambitiöst projekt av socialt entreprenörskap som tar sig an frågan om ungas psykiska hälsa på ett intressant sätt.

Fakta Jiddr
Vad: Samtalsapp för ungdomar
Grundare: Josefine Wahlberg
Grundat år: 2012
Antal anställda: 5
Finansiärer: Ungas Innovationskraft (Vinnova) och Skandia - Idéer för livet.
URL: jiddr.com


6. Schemagi

Ett gäng matematiker på Linköpings universitet började undersöka om det gick att ta matematikens hjälp för att lösa schemaläggning för vårdpersonal, en komplex uppgift eftersom antalet parametrar ofta är många och ständigt varierar. Efter några år insåg deras metod faktiskt fungerade och då vände sig grundarna till innovationssystemet för att söka medel men också kommersialisera projektet. 2010 blev det ett bolag och det hamnade på inkubatorn Lead.

– Vi har kommit en bit på väg så tillvida att vi har återkommande kunder, visat finfina resultat och börjat skapa oss ett namn på vår hemmamarknad, idag Sverige. Vi har 40 kunder idag, och de återfinns inom både offentlig och privat omsorg, till exempel Carema och Norrköpings kommun, samt offentlig och privat vård. Flera av kunderna är i pilotfas men vi har också sådana som tecknat längre avtal eller upphandlat oss, säger Katarina Nyhammar, externt rekryterad vd som leder de 10 medarbetarna i bolaget.

En av bolagets kunder kallar Schemagi för “schemaläggningens Facebook” och helt klart har de gett sig på ett område som har en tydlig marknad och enligt Katarina Nyhammar även ett stort behov, dock ofta med komplexa kundprocesser och upphandlingar. Affärsmodellen bygger på att kunden abonnerar på schemaleveranser och använder Schemagis sajt för att låta medarbetare lägga in egna önskemål samt räkna ut det mest optimala bemanningsschemat med alla perferenser medräknade.


– Vi har också påbörjat ett arbete med att besluta vilka andra marknader och branscher vi ska satsa på härnäst. Det finns många med komplex bemanning, säger Katarina Nyhammar.

– Linköpings universitet har ett holdingbolag som också gått in och stöttat med både ägande och lån. Nu söker vi efter mer rejält kapital för att kunna satsa eftersom vi vet att grundaffären fungerar, säger Katarina Nyhammar.

Fakta Schemagi
Vad: Webbaserad schemaläggningstjänst för bemanningsplanering.
Grundare: Elina Rönnberg (Tekn Dr) och Torbjörn Larsson (Prof) – Schemagi är en forskningsavknoppning från Linköpings universitet.
Grundat år: 2010 (Forskningsprojektet startade 2006)
Antal anställda: 10 st idag, 5 till rekryteras just nu
Finansiärer: Almi Invest/Innovationsbron, några affärsänglar, några privatpersoner samt anställda
URL: www.schemagi.se


Sida 3 / 3

Innehållsförteckning

Fakta

För åttonde året i rad utser Internetworld Sveriges hetaste digitala entreprenörer.

Måndag 21 oktober: Plats 25 - 16

Tisdag 22 oktober: Plats 15 - 6

Onsdag 23 oktober: Plats 5 och 4

Torsdag 24 oktober: Plats 3 - 1

Årets vinnare avslöjas på Webbdagarna i Malmö.