Sverige är ett av världens hetaste startup-länder. De goda exemplen är många – vem känner inte till framgångssagor som Spotify, Skype och Mojang – men vad blir nästa bredbenta världssuccé eller nischade framgångssaga?

För åttonde året i rad listar Internetworld personerna och bolagen du måste hålla koll på under året som kommer: Sveriges hetaste digitala entreprenörer 2013.

Idag avslöjar vi plats 5 och 4 på listan. Årets vinnare koras den 24 oktober, live på Webbdagarna i Malmö.

Årets hetaste digitala entreprenörer 2013

5. Billogram

Billogram vill ta ett nytt grepp om fakturering. Målgruppen är småföretagare och tjänsten försöker fylla luckan mellan det jobb en professionell redovisningskonsult eller adminstratör utför och vad en småföretagare kan och vill göra själv. Idén till tjänsten kom enligt vd:n Cesar Sangchi från egna erfarenheter.

– Jag och min medgrundare Jonas Suijkerbuijk kunde ingenting om faktureringsbranschen mer än vad vi själva ville ha för faktureringstjänst som småföretagare. Därför kontaktade vi Peter Sjunnesson innan lansering och frågade om han ville investera och jobba med oss. Peter hade just slutat som ordförande på Klarna och svarade ja. Sedan dess har även Edastra Venture Capital investerat i några omgångar, berättar Cesar Sangchi.

Affärsmodellen går ut på att ta betalt per faktura som skickas genom tjänsten. Det går att skicka både pappersfakturor och digitala versioner. Det går även att köpa till kringtjänster som till exempel inkasso, fakturafinansiering och i framtiden kreditupplysningar. Just nu har Billogram 4000 företag registrerade i kundbasen enligt egna uppgifter.

– Kringtjänsterna erbjuds genom partners. Vi vill inte spreta iväg, utan vi tror på fokus. Vi har hittills hanterat en bit över 1,2 miljarder kronor i tjänsten och finansierat ca 4 procent av detta, säger Cesar Sangchi.

Det är ingen tvekan om att bokföringsprogram inte alltid är ett under av användbarhet. Billograms enkelhet och snabbhet är tilltalande samtidigt som tunga namn bland finansiärerna imponerar.


Grundarna Cesar Sangchi och Jonas Suijkerbuijk.

Fakta Billogram
Grundare: Cesar Sangchi och Jonas Suijkerbuijk
Grundat år: 2010
Antal anställda: 13
Finansiärer: Peter Sjunnesson, Edastra Venture Capital
URL: www.billogram.com


LÄS MER: Plats 25 - 16


4. Plotagon

Plotagon är en applikation som låter användaren skriva ett textmanus med repliker och anvisningar som sedan förvandlas av applikationen till en animerad film. Affärsmodellen går främst ut på att användarna kan köpa till fler karaktärer och miljöer. Till exempel karaktärer från Alice i Underlandet eller Jane Austens böcker. Även om estetiken just nu ser mer ut som enklare datorspel än som en Pixar-film så är det en mycket imponerande teknik. Och det ger en märkligt svindlande känsla att se det man skriver förvandlas till rörlig bild och ljud i nära nog realtid.

Plotagon är sprunget ur flera superaktuella och högintressanta strömningar i tiden. Grundaren och entreprenören Christopher Kingdon började fundera på idén till Plotagon redan 2006. Han inspirerades då av machinima, den genre av animerade filmer som skapats av fans med hjälp av datorspel. Där såg han ett intressant sätt att använda animationstekniken som fanns tillgänglig i spelens funktioner. Samtidigt var filmerna som skapades ofta ganska dåligt berättade och relativt krångliga att göra rent tekniskt. Christopher Kingdon hade samtidigt ett öga på världen av fanfiction som frodades på nätet, det vill säga rörelsen där människor skriver egna berättelser med sina favoritkaraktärer från böcker och filmer. Och där såg han massor av bra berättelser. I brytpunkten föddes idén att skapa en applikation som förvandlar text till film.

– Den övergripande visionen har varit den samma sedan dess, berättar han.

En annan trend som talar för Plotagon är den process där tekniken håller på att skala bort många traditionella trösklar och gatekeepers filmvärlden. Rörlig bild på nätet är större än någnsin och ingen behöver något tillstånd för att visa upp sina alster på internets biograf. Något som till och med Hollywoodgiganter som Steven Spielberg och George Lucas tydligt har poängterat.

Man kan också se det som en återupprepning av det som skett inom musikbranschen de senaste åren, menar Christopher Kingdon.


– Vanligt folk har kunnat börja göra musik på sina datorer. Animerad film har varit svårare att skapa. Men nu börjar tekniken bli så kraftfull så att det går att göra på ett enklare sätt. I grunden gör vi det enkelt och roligt för alla människor att göra egna filmer

– Vi ser oss som en katalysator. Vi vill vara dem som “breakar” den här nya trenden. Vi tycker att den positionen är ledig. Vi vill vara som ett Facebook för att skapa egna filmer på det här sättet.

Och Plotagon ser faktiskt ut att vara på god väg. Efter att vi redan placerat Plotagon högt på denna lista briserade nyheten i Hollywood-organet Variety att Plotagon skrivit kontrakt med självaste Stan Lee, Spindelmannens, Hulkens och X-Mens skapare. Serietidningslegendarens bolag ska hjälpa till att skapa fyra splitter nya superhjältekaraktärer tillsammans med Plotagon. Och Stan Lee själv ska göra en virtuell så kallad cameo som en Plotagon-karaktär. Dessa nya superhjältar äventyr kommer sedan att skapas av användare med hjälp av Plotagons verktyg. Viktigare samarbete är svårt att tänka sig i de sfärer där Plotagon hoppas hitta sin mest dedikerade användare.

– I början var det svårt att få folk att tro att det skulle gå att göra detta. Så att nå dit där tillräckligt duktiga människor har velat jobba med mig har varit en utmaning. Nu har vi verkligen nått dit, säger Christopher Kingdon.

Fakta Plotagon
Vad: Applikation som förvandlar textmanus till animerad film.
Grundare: Christopher Kingdon
Grundat år: 2010
Antal anställda: 24 (bland annat en klassiskt utbildad kompositör som skapar musik för applikationen)
Investerare: Innovationsbron, Stockholms Affärsänglar samt andra privata affärsänglar.
URL: www.plotagon.com


LÄS MER: Plats 15 - 6


Fakta

För åttonde året i rad utser Internetworld Sveriges hetaste digitala entreprenörer.

Måndag 21 oktober: Plats 25 - 16

Tisdag 22 oktober: Plats 15 - 6

Onsdag 23 oktober: Plats 5 och 4

Torsdag 24 oktober: Plats 3 - 1

Årets vinnare avslöjas på Webbdagarna i Malmö