2012

Högst upp på fjolårets lista hittas Tictail som skapat en plattform för att enkelt bygga e-butiker. Företaget lanserade nyligen sitt öppna api och har gått in på nya marknader utanför Sverige, bland annat i USA, Storbritannien, Tyskland och Frankrike.


Tictails grundare Carl Waldenkranz, Kaj Drobin, Siavash Ghorbani och Birk Nilsson knep förstaplatsen på entreprenörslistan förra året.

Bland andra startups på listan märks Gavagai, som är i fas med att rulla ut sin första kommersiella produkt, samt Virtusize som under 2013 fördubblat antalet anställda och även öppnat upp kontor i Japan.

LÄS MER: Entreprenörslistan 2012

2011

För två år sedan var deal-tjänster den stora snackisen. På listan fanns därför många startups inom området, bland andra Rabble, Fyndiq och Let’s Deal. Hajpen kring deal-tjänster har i dag svalnat något, men flera personer och företag från 2011 års lista är fortfarande heta. Bland dem teamet bakom Funded by me, som hjälpt finansiera Postify (plats 23 på årets lista) samt Jacob de Geer och Magnus Nilsson, som startat Izettle.


Arno Smit och Daniel Daboczys tjänst Funded by me användes när en av årets hetaste digitala entreprenörer, Postify, tog in kapital.

Årets vinnare, den sociala kundtjänsten Kundo, väntar fortfarande på ett större genombrott men lyckades med målet att dubbla omsättningen till 2012 och går stadigt med vinst. Bland kunderna märks Bokus, SVT Play och Hemnet.

LÄS MER: Entreprenörslistan 2011

2010

Det här året försökte många entreprenörer hitta nya sätt att ge sig in på e-handelsområdet. Bland andra Jamesedition, som beskrev sig själva likt en “Blocket för lyxprodukter”, Adfreight, med annonsfinansierade fraktlösningar samt Vibrente, en mellanhand för e-handlare utan egna produkter. Jättarna Blocket, Posten, DHL och Schenker visade sig dock svåra att utmana.

Babak Esfahani, Louise Öberg och Mikael Wintzell ville med tjänsten Adfreight bli ett "Spotify för frakt", men konkurrensen från de etablerade logistikföretagen blev för hård.

På listans första plats hittade vi Goldfish CRM, ett projekt som lades på is av grundarna ett år senare.

En av listans ljuspunkter var den numera prisbelönta appen Truecaller som hamnade på plats åtta. Vid slutet av 2012 hade bolaget fem miljoner användare världen över, och en omsättning på 6 miljoner kronor.

LÄS MER: Entreprenörslistan 2010

2009

Olika webbtjänster dominerade listan år 2009, med startups som Bloglovin, Burt och Prezi. Entreprenörer det här året som synts i olika sammanhang på senare tid är komikern Karin Adelsköld som ligger bakom tekniksajten Lillagumman.se samt Sveriges okrönte webbkartekung Ted Valentin. Den sistnämnde har på senare tid gjort sig känd för Socialanyheter.se och sajten bestofsvt.se.


Gustav von Sydow och Karin Adelsköld tog sig in på entreprenörslistan med Burt respektive Lillagumman.se. Foto Karin Adelsköld: Theresia Köhlin.

Vinnare år 2009 var fraktjakt.se, en jämförelsesajt för fraktjänster, som dock haft svårt att visa lönsamhet.

LÄS MER: Entreprenörslistan 2009

2008

På förstaplats hittar vi Hemnet-utmanaren Booli, som sedan utnämningen både hittat lönsamhet och blivit en stark aktör på marknaden för bostadssök. Stina Ehrensvärds USB-nyckel Yubico för säkrare webbtjänster kom på plats 19 och har fått mycket uppmärksamhet sedan dess.

Video var ett hett område år 2008, där Måns Adlers Bambuser och Sorosh Tavakolis Videoplaza kom på 7:e respektive 8:e plats.


På plats fem hittade vi Daniel Ek och Martin Lorentzon, vars tjänst Spotify då testades i privat beta.

“Om tjänsten släpps tror vi att den kommer att slå stort.”, skrev Internetworlds redaktör Miriam Olsson Jeffery då, vilket visade sig vara precis på pricken.

LÄS MER: Entreprenörslistan 2008

2007

Foto och video var trendigt på webben år 2007, vilket gav bland andra Polar Rose, Rockfoto.nu och Bubblare.se plats på årets lista.


Oskar Kalmaru hamnade på plats 11 över Sveriges hetaste digitala entreprenörer 2007 med videotjänsten Bubblare.se. I dag är han marknadschef på startupen Narrative, tidigare Memoto.

Bildtjänsten Polar Rose hade en avancerad funktion för att läsa av och känna igen ansikten på bilder, något som väckte Apples intresse. År 2010 köptes den svenska tjänsten mycket riktigt av Apple, för 29 miljoner dollar.

Överst på listan 2007 kom Anders Fredriksson och Tomasz Matuszczyk med tjänsten Tablefinder. Företaget blev mycket uppmärksammat, men lyckades inte knyta viktiga partneravtal och fick heller inte det kapital som behövdes för att rulla ut stort. Företaget lades ner ett år senare.

LÄS MER: Entreprenörslistan 2007

2006

Första året Internetworld gjorde entreprenörslistan tog Gustav Söderström hem förstaplatsen för sin community Kenet Works - som senare samma höst köptes upp av Yahoo för minst 150 miljoner kronor.


Gustav Söderström blev årets hetaste digitala entreprenör 2006 och har sedan dess skördat stora framgångar. I dag är han Cheif Product Officer på Spotify och har investerat i 13th Lab som tog bronsplatsen på fjolårets lista. Foto: Spotify.

E-handeln var på frammarsch redan då, och bland andra Inkclub, Zoovillage, Tradera och prissjämförelsesajten Compricer fanns med på listan.

På andra plats kom Sebastian Siemiatkowski med Kreditor, en faktureringstjänst för e-handlare. I dag är Kreditor mer känt som Klarna och har blivit ett av de stora namnen som förknippas med svenska startups.

LÄS MER: Entreprenörslistan 2006