1. Instagram-effekten
Om det är något som har definierat den digitala kulturen de senaste åren så är det Instagram. Om några år är det inte omöjligt att vi kommer att se ett tydligt före och efter Instagram, på samma sätt som vi idag tänker på nätet före och efter Facebook. Visst fanns det appar med roliga kamerafilter tidigare, och visst delade folk bilder med varandra. Men Instagram har så tydligt förändrat sättet många av oss ser på bilder i allmänhet och bilder tagna med mobilen i synnerhet. Massor av människor som tidigare mest lyfte telefonen, tryckte av och hoppades på det bästa har börjat anstränga sig för att verkligen försöka kommunicera med sina bilder. De funderar på utsnitt, ljus, filter och motiv. Och med det har den enkla mobilbilden fått betydligt högre status.

Idag ges det ut pappersböcker med Instagram-bilder. Flera av de mest framgångsrika Instagram-fotograferna har utvecklat mobilfotograferandet till ett gediget hantverk och lägger timmar på att behandla bilderna innan de publiceras. Och den här kulturförändringen sprider sig självklart till andra områden och tjänster. Det är något som märks på årets lista.

Det tydligaste exemplet är Foap, som har skapat en bildförmedling där vanligt folk kan sälja sina mobilbilder till företag. Ett annat exempel är förstås Osom som kan beskrivas som Instagram möter Blocket eller Craigslist. Även Postify, som låter konsumenter och företag skapa och skicka vykort baserat på digitala bilder, visar på trenden.

2. Social rekrytering
Våra personliga nätverk har alltid varit det vanligaste sättet att rekrytera och skaffa sig jobb. När våra sociala nätverk också finns tillgängliga som datapunkter på nätet uppstår möjligheter att skapa nya modeller för att koppla ihop rätt person med rätt jobb. Att känna någon som känner någon lär bli än viktigare och än mer effektivt framöver.

På årets lista hittar vi Jobylon, som satsar hårt på att bli en spelare på den globala rekryteringsmarknaden genom att utnyttja våra sociala nätverk.

3. Ta kontrollen över privatekonomin
Länge har vi önskat oss tjänster som kan gå igenom vår ekonomi och visa vart pengarna egentligen tar vägen. Nu är de här på allvar. Bolag som Tink och Qapital har båda säkra kopplingar till bankerna och kan ge oss en översikt över privatekonomin och svara på frågor som “hur mycket pengar lägger jag egentligen på restaurangbesök i månaden?” Eller “Hur ska jag lyckas spara ihop till den där veckan i Alperna?”.

4. Digitalisering av analoga processer
Det finns entreprenörer som hittar på produkter eller tjänster som känns helt nya och oprövade. De är viktiga och väldigt spännande. Men minst lika viktiga är de som försöker förbättra något som redan finns. En tydlig kategori av projekt som vi sett på entreprenörslistan genom åren är de som bygger på att digitalisera en process eller beteende som tidigare sköts analogt. Där räknar vi in många av de mest framgångsrika bolagen de senaste åren (Spotify och Skype är uppenbara exempel), och 2013 är trenden fortsatt stark.

Ett bolag som Postify som, trots att de jobbar med kort av papper, digitaliserar en del av processen att skycka vykort. Billogram med sin tjänst för fakturahantering och Readly, som vill bli ett Spotify för tidningsvärlden, är andra exempel.

5. Rörlig bild
Rörlig bild på nätet är ett område som rör sig i mängder av olika riktningar. Å ena sidan finns de traditionella tv-kanalerna och filmbolagen, som försöker behålla sin relation med en publik som också den rör sig åt alla håll. Samtidigt börjar nya aktörer som Netflix att frigöra sig från de gamla spelarna genom att producera eget innehåll. Från andra hållet bygger Youtube nya relationer med etablerade innehållsproducenter, samtidigt som tjänsten blomstrar underifrån när den kollektiva internetkulturen uppfinner nya format och trender i ett rasande tempo. Det enda som är tydligt är att rörlig bild är ett område med stora möjligheter att bygga nytt framöver.

På årets entreprenörslista visar Plotagon hur sättet vi skapar rörligt innehåll kan komma att förändras totalt. Och Vionlabs hjälper den mer etablerade branschen att anpassa sig och blomstra i den nya sköna rörliga världen.