En dag när Mikael Risedal i Lund som vanligt skulle lägga upp bilder i en databas tog det mellan 1,5 och 2 minuter istället för 12 till 15 sekunder som det brukade. Orsaken till hastighetstappet tog tid att reda ut för Mikael eftersom Telias support inte kände till att hela nätet varit under ombyggnad sedan januari.
- När jag ringde supporten bad de mig fylla i ett formulär med de mest omöjliga uppgifter vilket tog mer än en timme, säger Mikael Risedal.
Det var viss teknisk information som Mikael inte hade en aning om hur han skulle få fram samt fem stycken tptest där hastigheten kollas med ett litet program som supporten efterfrågade.

Orsaken fanns inte i Mikaels dator utan i faktumet att Skanova, dotterföretag till Telia som äger nätet, sedan slutet av januari byggt om sitt nät med resultatet att kunder som vant sig med betydligt högre uppladdningshastigheter än utlovade 0,4 Mbit/s fått se sina uppkopplingar strypta.
- Vi har aldrig lovat mer än 0,4-0,5 Mbit/s i uppladdningshastighet men tidigare kunde vissa kunder ha en uppladdningshastighet på 0,7 Mbit/s, säger Kjell Andersson, supportchef på Telia.
Han beklagar att Mikael inte fick veta om ombyggnaden av nätet när han ringde till supporten.
- Ombyggnaden sänker uppladdningshastigheten för de som tidigare haft högre hastighet än 0,4 till 0,5 Mbit. Men den höjer också hastigheten hos de som tidigare inte kommit upp i 0,5 Mbit/s i nedladdningshastighet, säger Kjell Andersson.

Men Mikael Risedal hävdar att han fått upphastigheten sänkt till 0,2 Mbit/s och nedhastigheten till 0,4-0,5 Mbit/s. Dessutom har vänners barn upplevt samma problem när de spelat nätspel. Mikael funderar nu på att byta till Bostreams 2,5 Mbittjänst som bara kostar en hundralapp mer.
- Om kunden inte har 0,4 Mbit/s i upphastighet och 0,5 Mbit/s i nedhastighet är det något fel och kunden måste kontakta oss så vi kan rätta till felet, säger Jan Sjöberg på Telias pressavdelning.
En av anledningarna till att nätägaren Skanova bygger om nätet är att för att göra plats för flera adsl-kunder i nätet.

Testa hastigheten
Gratisprogrammet TPTEST mäter genomströmningshastigheten, det vill säga bandbredden (bit/s), till respektive från den mätserver som används för mätningen. Finns för Mac och PC. Mejla gärna resultatet till urban@iwred.idg.se.
www.tptest.konsumentverket.se