Ett fyrtiotal personer i ett litet mötesrum, som inte har något gemensamt förutom att de använder samma publiceringsverktyg på internet. Vad är grejen med det?

Grejen är att publiceringsverktyget är Youtube, och för många är det mycket mer än bara det. Det kan vara ett sätt att försörja sig, att skapa en plattform att uttrycka sig på och få både publik och vänner – och ibland ett steg till något ännu större, som skivkontrakt eller jobb på vanliga tv-kanaler.

I London, Los Angeles och Tokyo kan youtubare med tillräckligt många prenumeranter få tillgång till ett särskilt ”Youtube Space”, där det finns utrustning och studio och även utbildningsdagar. I Sverige lär det dröja ett tag innan det kommer något liknande – men även här har Google börjat jobba mer och mer med sina användare, med olika former av events och samlingar. Senast var det alltså en Youtube Creator Day på högkvarteret i Stockholm, då människorna bakom ett tjugotal av Sveriges största Youtube-kanaler kom för att träffa varandra och inspireras. Klart mindre glassigt än i London, och mot slutet av eftermiddagen lite ont om luft, men de närvarande verkade nöjda.


Några av personerna bakom Sveriges största Youtube-kanaler hade samlats på Googles kontor i Stockholm för Youtube Creator Day. Foto: Julia Skott

– Vi ser jättemycket talang i Sverige och i Norden. Vi tycker det är viktigt att de kan träffa varandra, samarbeta, och lära sig av varandra men också få våra tips och tricks för att kunna bli ännu större. Youtube innebär ju att man kan bli både lokal och global stjärna, säger Anna Gernandt, som jobbar med Youtube-samarbeten på Google.

Tanken var att föra samman kreatörer och ”låta magi uppstå”, men också att de skulle få möta folk från den traditionella tv-världen och få matnyttiga verktyg för att utveckla sina kanaler.

Kontrasten är alltså både medveten och lite lustig, när skärmarna längst fram i rummet går över från att visa deltagarnas filmer om allt från fiske till hur man är svensk, eller vardagsliv, eller kampsport, till att visa föreläsarnas dragningar om hur man kan tänka i format (Mattias Ljungqvist, utvecklingschef på Zodiak Media), hur Google+ kan låta en interagera mer och på nya sätt med sina fans, eller en serie frågor som hjälper en att arbeta som en audience development strategist (Marie-Louise Letendre, som jobbar med just detta på Youtube-kontoret i London.)


Youtube-stjärnor utbyter tips och idéer under speed-dejtingen. Foto: Julia Skott

Sedan kom speed-dejtingen. I femminutersrotationer skulle kanaler paras ihop och försöka spåna fram möjliga intressanta samarbeten, för att nå nya målgrupper och prenumeranter – fiske och sketchkomedi, fotboll och videobloggande – samtidigt som en i taget fick gå in i rummet bredvid som för dagen blivit ”draknäste”, för att pitcha sin kanal och få råd om hur de kan tänka och göra för att bli ännu större och bättre.


"Drakarna" Marie-Louise Letendre, Anna Bråkenhielm och Tobias "Tejbz" Öjerfalk. Foto: Julia Skott

Därinne fick bland andra sjuttonåriga tvillingarna Josef och Jakob El-Zein träffa TV-entreprenören Anna Bråkenhielm, youtube-stjärnan Tobias ”Tejbz” Öjerfalk och Marie-Louise Letendre.

Josef och Jakob driver kanalen SkillTwins, med strax över 120 000 prenumeranter, där de visar och instruerar i fotbollstricks. De fick rådet att vara mer personliga, kanske videoblogga mer eller testa danstricks, för att bredda upp målgruppen. (Själva rådgivningsdelen av mötet dröjde lite, då deras historia om samtidigt avslitna korsband och operation samma dag blev lite för fascinerande för drakarna.)


Tvillingarna Jakob och Josef El-Zein har över 120 000 prenumeranter på sina kanal SkillTwins. Foto: Julia Skott

– Det var spännande, säger Josef precis efteråt. Eller Jakob – de säger sällan en hel mening var för sig.

– Det är lite annorlunda, allt det här, men att få tips från Tejbz är skitballt. Han är ju jättestor.

Snart åker de över till Londons Creator Space för att bland annat testa att samarbeta med lite engelska youtubare. England är en av deras tre största tittarmarknader; Sverige kommer först på fjärde plats. Det är på Youtubes inbjudan som de åker dit.

– De som är här, och våra andra användare, har ju investerat jättemycket tid i Youtube redan. Då är det viktigt för oss att investera tillbaka i dem. Men också att de användare som tittar får möjligheten att se ännu mer och bättre innehåll, säger Anna Gernandt.

Hur långt bort är då ett riktigt Youtube Space någonstans i Sverige?

– Det kommer i några närliggande länder, även om jag inte kan säga exakt när, men någonting precis om hörnet kommer nog inte att hända imorgon, säger Anna Gernandt.