Nittonåriga Clara Henry har över 142 000 prenumeranter på Youtube, och hennes videor med roliga observationer om allt möjligt har visats nästan tretton miljoner gånger. Hon har även fått ett eget program, Med Clara Henry, på Kanal 5 Play. Här är hennes bästa tips för den som vill försöka sig på något liknande.

Vad har du för råd till någon som vill bli stor på Youtube?

– Det är först och främst jätteviktigt att man faktiskt tycker att det är kul. Jag får jätteofta frågan ”hur gör jag för att bli känd på Youtube”, men jag tycker inte att man ska gå in med den inställningen utan man ska göra det för att det är kul. Det kommer det att synas på dina videos.

– Man ska självklart prata om sådant man själv tycker är intressant, men även anpassa sig till sin målgrupp. Jag har till exempel pratat en hel del om mens, för att jag själv tycker det är ett ämne som ska lyftas, men det är också väldigt många unga tjejer som kollar på mig och tycker det är bra och roligt att jag vågar prata om det.

– Sen tror jag också det är viktigt att man kan lägga tid på det, att till exempel klippa ordentligt, se till att det ser bra ut och låter bra. Jag kan lägga flera timmar på att redigera en video, även om man kanske inte tror det när man tittar…

Vad har du gjort för misstag?

– Jag kanske riktar mig för mycket till min specifika målgrupp ibland. Jag vet att det är alla kön och åldrar som tittar, men jag riktar mig mycket till tjejer i åldern kanske tretton till sexton-sjutton. Jag hade säkert kunnat bli ännu större om jag pratat om allt möjligt.

Ska man tänka svenska eller engelska?

– Jag som svensk väljer att tänka svenskt, för jag vet att det är här jag har potential. Jag har försökt göra videor på engelska, men de yngsta följarna förstår inte vad jag säger och blir arga. Jag kan nog inte gå över till engelska, även om det skulle ge mig större publik. Men känner man sig säker i engelska språket så tycker jag absolut att man kan försöka.

Hur strategisk är du själv?

– Jag har aldrig tänkt strategiskt, men samtidigt vet jag att jag redan gör mycket av det som man ”ska”. Det kan nog hjälpa när man är ganska liten och vill bli större, att tänka medvetet strategiskt. Egentligen är mycket av det ganska logiskt.

Bonustips: I en av sina videor tipsar Clara också om att du kan bli känd genom att prata om Apotek-Arnes Julmust. Men då ska du vara först med det. Som hon var.