En aspekt av Youtube som ibland glöms bort är communitykänslan.

På vissa sätt påminner sajten om en del diskussionsforum, eller äldre dagbokssajter. Folk identifierar sig själva eller andra som “Youtubare”, men det är få som skulle kalla sig för “Facebookare” eller “Wordpressare” bara för att de använder den kanalen eller det verktyget.

Google är inte dummare än att de vill göra det mesta av det här – inte minst för att hängivna användare med hängivna fans betyder mycket klick, vilket kan ge stora annonspengar.

Samtidigt är det många youtubare som klagar på hur saker funkar. Å ena sidan förändringar i algoritmer eller funktioner som gör det svårare för små användare att synas och växa, å andra sidan att rena klicksiffror blir viktigare än innehåll eller om någon faktiskt ser klart hela videon.

Och det är väl just där problemet ligger. När något ska vara både en gemenskap och ett företag.

Youtube är ovanligt för att företaget faktiskt delar med sig av annonsintäkterna till åtminstone en del av innehållsskaparna, till skillnad från till exempel Wordpress. Det gör att användarna, på gott och ont, blir medvetna om värdet i sitt innehåll, och likaså värdet i optimering av både innehållet och allt runtomkring för maximalt klickande.

De blir också företagare, blir också cyniska producenter.

När Youtubestjärnorna i Stockholm skulle få se en film rullade som vanligt en reklamsnutt innan. Ska jag hoppa över, eller ska han få betalt för annonsvisningen? frågade föreläsaren lite skämtsamt. Ja, hoppa över, ropade några. Nej, ropade några andra. När annonsen klickades bort med några sekunder kvar gick en medkännande suck genom rummet.

Även den som själv tjänar på visade annonsrullningar både hatar och gillar dem. Både hatar och älskar att behöva vara medveten om lockande tumnagelbilder, om schemalagd publicering och metadata och strategiska samarbeten med någon som kan ge en nya tittare.

Kanske är det helt enkelt så att den verklighet som många konstnärer länge brottats med plötsligt blir tillgänglig för många fler. Youtube tar upp dig i gemenskapen och erbjuder dig möjligheten att sälja din själ. På klickbaserad provision.


Julia Skott är frilansjournalist och krönikör på Internetworld. På Twitter är hon @juliaskott