När MTG i våras rekryterade Rikard Steiber från Google, flög hem honom till Sverige och satte honom att leda den nya divisionen MTGx, följde de egentligen en större internationell trend. BBC, New York Times, Axel Springer Förlag och Turner Broadcasting har alla gjort samma sak det senaste året, skapat ”corporate incubators”, interna inkubatorer som ska investera i och knyta till sig startups. Och de svenska mediehusen hänger på trenden.

När tidningsdöden står för dörren, det klassiska tv-tittandet hör till historien och mediekonsumenterna överlag är mer oberäkneliga än virus, är det gamla självförtroendet som bortblåst. I dess ställe har ödmjukheten tagit plats. Bonnier skapade förra hösten Bonnier Growth Media, Schibsted har precis gjort Schibsted Growth till ett av koncernens tre ben och MTG håller för fullt på att bygga MTGx. Målet är tydligt: Att fånga upp nya digitala affärsmöjligheter innan någon annan gör det.


Rikard Steiber rekryterades från Google för att leda satsningen MTGx som ska hitta nya affärsmöjligheter genom startups.

– Vi kan helt enkelt inte driva all innovation själva utan måste hitta sätt att stötta och jobba tillammans med entreprenörer runt om i världen, säger Rikard Steiber, chef för MTGx.

MTGx har hittills hunnit gå in och sponsra startup-hubber i San Francisco, London och nu senast i Stockholms nya hubb SUP46. Via hubbarna räknar de med att komma i kontakt med 5 nya möjliga företag i månaden per hubb. Utöver det har koncernens digitala chefer i över 10 länder i uppdrag att hitta ett till två bolag i månaden och MTGx centralt går igenom ett tiotal bolag.

– Totalt räknar vi med att hitta runt 60 intressanta projekt i månaden genom den här strukturen, det blir som en katalysator för hela MTG, säger Rikard Steiber.

De letar främst efter digitala underhållningstjänster.

– Vi fokuserar på tv, film, musik, spel och sport men det kan handla om allt ifrån nytt innehåll till nya tekniker eller bara kompletterande tjänster till det vi redan gör. 

Upplägget på Schibsted är snarlikt. Koncernen har investerat i och köpt upp bolag under lång tid, men den här hösten förtydligades strukturen runt Schibsted Growth.

– Vi vill göra det ännu tydligare mot innovatörer och entreprenörer att vi är intresserade av vad de gör och visa att vi har en struktur för att ta emot dem och hjälpa dem växa, berättar Miriam Grut Norrby, en av de investeringsansvariga på Stockholmskontoret.


Miriam Grut Norrby är en av Schibsteds investeringsansvariga. Tidigare har Schibsted köpt bland annat Blocket, men nu satsar de även på småföretagare.

Hon har kollegor på kontoren i Oslo och Paris och hittills i år har de hunnit investera i sju bolag.

– Schibsted har sedan det grundades 1839 byggt på en publicistisk affär, men när vi köpte Bytbil.com 2002 och Blocket 2003 var det ett första avsteg från grundmodellen. Nu pratar vi mer om vad det är för tjänster vi erbjuder människor, på våra tidningar är det information som är tjänsten. Målet är att nå människor och erbjuda dem tjänster, säger Miriam Grut Norrby.

Bland de bolag som idag ingår i Schibsted Growth finns till exempel Lendo som är en låneförmedlare, vädersajten Klart.se och dejtingsajten Mötesplatsen.se. Ledordet är empowerment.

– Vi letar efter tjänster och produkter som hjälper människor, som konsumenttjänster, marknadsplatser och prisjämförelser. Vi har precis också börjat vända oss mot smårföretagare och nästa stora område tror vi är hälsa, det är därför som vi investerat i Bokavård.se.

Där Schibsted och MTG byggt sina strukturer kring att hitta idéer och företag att investera i väljer Bonnier Growth Media en något annorlunda väg. I våras lanserade de sitt entreprenörsprogram Bonnier Accelerator. Entreprenörer ansöker med sin idé och blir de antagna får de tre månader på sig att utveckla idén, efter det får de stå inför juryn igen.

– Då utvärderas både hur projektet drivits och själva idén. Samtidigt får entreprenören en chans att utvärdera Bonnier. Kommer vi överens kan man bli partner med Bonnier Growth Media. Men entreprenören är fortfarande fri att gå vidare till någon annan med sin idé, säger Elisabeth Palombo som bär titeln Director Talent Management.

Bakgrunden till att Bonnier valt att organisera jakten på nya innovationer på det här sättet är att de framförallt vill satsa på människorna.


– Viktigast är att vi har kontakt med entreprenörerna, säger Elisabeth Palombo, Director Talent Management på Bonnier Growth Media.

– Det är det vi är intresserade av. I princip kan man säga att om man bara är intresserad av att sälja själva idén till oss så säger vi nej, vi vill att det ska följa med en person som är beredd att lägga några år på att driva fram projektet.

Inget av mediehusen har några regler eller policys för hur de investerar. Varje projekts förutsättning utvärderas och utifrån det bestäms hur stort ägandet ska bli, hur ledningen ska se ut och hur företagets relation ska bli till huvudbolagets verksamhet.

– Men generellt skulle jag säga att vi nu tittar på fler företag och även mindre bolag. Förr var det mycket mer principer kring att vi skulle äga större delar av bolaget när vi väl investerade. Idag är vi mycket mer flexibla, viktigast nu är att vi har kontakt med entreprenörerna, säger Elisabeth Palombo.

Rikard Steiber, Miriam Grut Norrby och Elisabeth Palombo är alla snabba på att förklara varför entreprenörer ska välja deras respektive bolag som investerare. De drar sina pitchar på samma sätt som vi är vana att höra startups.

– Vi finns i över 35 länder och har en stark ställning i Norden, Östeuropa. Baltikum och Ryssland. Vi kan hjälpa företag att snabbt bli globala och direkt nå marknader som de annars hade fått ta i senare skeden i sin utveckling. I den här branschen är tid viktigt eftersom kopior dyker upp snabbt, säger Rikard Steiber.

– Riskkaptialbolagens jobb är att ta risk och generera finansiell avkastning. Vi investerar strategiskt och långsiktigt och skapar helt andra förutsättningar för tillväxt och lönsamhet hos bolagen, säger Miriam Grut Norrby.

– Hos oss får man stor frihet, vi satsar på människorna och låter entreprenören fortsätta äga det mesta av företaget, säger Elisabeth Palombo.

Att ha en bra pitch som investerare har blivit viktigt konstaterar Miriam Grut Norrby. Alla är beroende av hitta nästa stora affär, och kampen om de bästa idéerna är tuff.

– Det har skett en väldigt positiv maktförskjutning. För ett par år sedan stor entreprenörerna maktlösa gentemot investerare. Idag kan de välja mellan fler riskkapitalister, affärsänglar och olika statliga stöd. Till det kommer nu mediehusen som industriella aktörer och även operatörerna börjar dyka upp som investerare. Det är bra för entreprenörerna.

– Jag längtar till den dag då det är vi investerare som står och pitchar på alla startup-meetups och inte tvärtom, och jag tror inte det är långt borta.

Fakta

Syfte: Att öka taktern för MTG:s digitala utveckling och att hitta och investera i projekt och startups som ska skapa tillväxt inom det digitala området.
Chef: Rikard Steiber
Pågående projekt: Är engagerade i fem startup-hubber men har ännu inte hunnit göra några investeringar.

Syfte: Identifiera och investera i projekt och startups som utvecklar framtidens digitala tjänster.
Chef: Mats Eriksson
Pågående projekt: Har hittills i år investerat i sju bolag. I portföljen finns 25 bolag, bland annat Compricer, Let´s Deal, Prisjakt, Hitta.se, ServiceFinder och Fakturabörsen.

Syfte: Ska attrahera duktiga enterprenörer med digitala mediaidéer.
Chef: Elisabeth Palombo
Pågående projekt: De entreprenörer som valdes ut 2013 är Heidi Harman, Maria Elgaard, Adrian Swartz, Fredrik Hjort och Jonas Forslund.