Hur påverkar fulknepen seo-branschen idag?
– Sedan Google-uppdateringen Penguin började rulla ut har vi plötsligt fått en historisk effekt på sajter. Företag som jobbat med länkköpande långt tidigare har råkat ut för effekterna nu. Sajterna sjunker i resultaten även om de gör allt rätt idag. Det är nästan som att det skapats en ny bransch av företag som jobbar med att hjälpa sajter att komma till rätta med gamla länkar. Internationellt sett kan man se att flera av de företag som varit duktiga på att fixa köpta länkar nu börjat jobba med att åtgärda gamla köpta länkar för att rädda sajter som fått problem efter Penguin.

Vilka är dagens värsta seo-knep enligt dig?
– Du kan ju fortfarande jobba med att köpa och sälja länkar, eller till och med använda hackade sajter för att skaffa länkar. Men de som håller på med det får slita häcken av sig. Det var jättelätt för tio år sedan. De som gör det lite bättre än andra jobbar med att bygga ständigt växande nätverk där de till exempel använder snapbackade domäner, det vill säga domäner där det redan finns innehåll som folk glömmer bort att förnya, för att skaffa länkar. Det funkar under en period.

Tycker du att det är ett ett problem för vanliga sajter idag att de riskerar att konkurreras ut av folk som kör fula knep?
– Det är väl fortfarande ett problem. Särskilt på kort sikt. Mellan Penguin-uppdateringarna så har det funkat väldigt bra med länkarbeten. Man kan se någon segla upp väldigt snabbt i sökresultaten, men sedan försvinna när det kommer en ny uppdatering. Sökresultaten är generellt mer rörliga idag upplever jag.

Vilka är de vanligaste seo-missarna som du ser idag?
– Det som jag får jobba mest med är sajtstrukturer. Folk idag är är ganska bra på att göra det som kallas för “on page seo”, det vill säga att anpassa sina sidor så att rubriker, ingresser, title-taggar och sådant är bra. Men även om sidan i sig ser bra ut kan det bli krångligt för sökmotorn om det finns tio sidor på sajten som handlar om samma sak. Då kan man behöva hjälpa till att berätta för Google vilken sida som är viktigast. Man kan då till exempel jobba med att skapa samlingssidor för innehåll om handlar om liknande saker. Men det ska vara samlingssidor som verkligen ger läsaren något. Google gillar inte sidor som bara innehåller till exempel sökresultat.

Fakta

  • Att köpa eller sälja länkar, i syfte att höja en sajts Googlerankning är förbjudet enligt Googles regler.
  • Den som blir påkommen riskerar att straffas i form av sämre placering i sökresultatet.
  • Även storskaliga länkbyten kan leda till straff från Google, även om inga pengar är inblandade.
  • Det finns två sätt att förhindra att en köpt länk driver Googles rankning: Antingen lägger man till taggen rel="nofollow" i länken, eller så skickar man trafiken via en sida som inte indexeras av Google. En robots.txt-fil kan användas för att förhindra att denna sida indexeras.