När idén väl fastnat så bestämde sig Curtis Wallen för att om han skulle göra detta så skulle han göra det på riktigt. Även om det hela var ett experiment och konstprojekt så var han fast besluten om att gå tillväga på samma sätt som om hans liv stod på spel. Och resan mot att skapa Aaron Brown tog honom till interners mörkaste vår.

Djupwebben, eller the deep web, är ett samlingsnamn för den delen av internet som inte kan nås via vanliga sökmotorer. Det kan handla om oskyldiga saker som databaser på företagssajter eller forskningsrapporter i pdf-format. Men djupwebben innehåller också sådant som vapen, knark, barnporr och falska pengar. På sajter som nyligen stängda The Silk Road och en mängd andra mindre kända platser kan den som vet var hen ska leta handla med allt från rent heroin till falska pass, körkort eller dollarsedlar. Betalningsmedlet på dessa delar av djupwebben är idag i stor utsträckning den digitala decentraliserade valutan Bitcoin.

Curtis Wallen började med att använda Tor, som idag är en relativt välkänd port in till interners mörkare delar, och ett anonymt e-postkonto för att köpa en begagnad Chromebook på annonssajten Craigslist. Han träffade säljaren mitt i en shoppinggalleria, klädd i mössa och alldagliga kläder, och bytte datorn mot hundra dollar i kontanter. Väl hemma med datorn rensade han den och installerade en version av Linux. Detta var nu hans projektdator. Han använde aldrig den som Curtis Wallen.

På väggen ovanför datorn hängde han upp ett tygmärke från den amerikanska marinens underrättelsetjänst med texten ”In God we trust. All others we monitor” som han hittat i en second hand-affär. Eftersom Tor först skapats av forskare från marinen kändes det passande. Därefter skapade Curtis Wallen en nytt Tor-konto för att köpa Bitcoin via företaget Bitinstant. Men för att förhålla transaktionen anonym var han tvungen att köpa sin digitala valuta med kontanter.

– De svaga punkterna i processen var de fysiska interaktionerna. Jag var tvungen att köpa datorn vilket innebar ett möte med en person som skulle kunna peka ut mig senare. Jag behövde också fysisk gå till en butik för att växla kontanter till Bitcoin. Och det innebar fler människor som kunde peka ut mig. Så jag var tvungen att vara försiktig.

En annan fallgrop som han lärde sig undvika var att aldrig använda samma digitala identitet till flera olika ändamål.

– Om du av misstag loggar in på två olika e-postkonton till exempel utan att skapa en ny Tor-session så är de lätta att länka ihop och då är det över.

Tidigt i projektet mejlade Curtis Wallen med Gwern Branwen, författare och nätauktoritet inom bland annat integritetsfrågor, som gav honom rådet att ”aldrig bli för fäst vid någon digital identitet. Om en pseudonym har länkats ihop med andra pseudonymer eller med din verkliga identitet, så är de länkade för alltid.”

– Så jag skrev "DO NOT CONTAMINATE IDENTITIES" på en post-it-lapp och fäste vi datorn. Och det blev ett av mina mål. Att hålla vattentäta skott mellan alla olika aspekter av projektet.

Med sina olika alias kunde Curtis Wallen använda djupwebben för att köpa ett falskt körkort för cirka 80 dollar. Dessutom köpte han ett studentleg, en skepparexamen och ett id-kort för en person från stammen Lipan Apache Tribe of Texas. För dessa betalade han cirka femtio dollar styck. En förfalskad bredbandsräkning och en kopia av ett socialförsäkringskort var ytterligare delar av illusionen Aaron Brown.

När Curtis Wallen behövde bilder på Aaron Brown för de olika id-korten så tog han foton på sig själv, sin flickvän och nära vänner och kombinerade dem i Photoshop till en fiktiv person som lånat drag av dem alla.


Längst till höger syns Curtis Wallen själv och till vänster om honom den fiktive Aaron Brown.

Han berättar att han mycket väl hade kunnat köpa riktiga pass och socialförsäkringskort men att han då skulle ha begått brottet identitetsstöld och så långt var han inte beredd att gå.

Den fiktiva Aaron Brown fick till sist också ett Twitter-konto. Och på sin egen sajt skapade Curtis Wallen en funktion som låter vem som helst som vill skriva tweets som Curtis Wallen.