På konferensen Sime i Stockholm bjöd MTGx och Google in till ett hackathon med tema Google Glass. Fem svenska entreprenörer fick plats på scen för att berätta om sina idéer för glasögonen.

Inget av de projekt som presenterades får i nuläget ekonomiskt stöd från vare sig Google eller MTGx. Däremot har de båda företagen ett intresse av att knyta till sig startups med intressanta idéer.

– Vårt mål är hela tiden att få fram bra tjänster som våra användare gillar. Det är därför vi delat ut glasögon till vissa utvecklare, vi hoppas att det kan ge en del intressanta resultat, säger Gustav Radell, marknadschef på svenska Google.

– Vi gör det här för att attrahera talanger och idéer. Att låta folk jobba med Glass blir ett sätt för oss att bygga relationer, säger Rickard Steiber, vd på MTGx.

Mest uppmärksamhet på scen fick tjänsten Oceans, som just nu testas i stängd betaversion. Oceans ska bli ett community där dykare kan dela med sig av information om dyk och lämpliga dykplatser. I sin Google Glass-tjänst vill grundaren Jimmy Reuterwall göra det möjligt att direkt få upp relevant information beroende på var man befinner sig: exempelvis djupdata, bilder från tidigare dyk på samma plats och information om djurlivet under ytan.

– Jag vill att alla ska kunna se vad som finns under ytan, även de som inte dyker själva, säger han.

Utmaningen med att skapa tjänster för Google Glass är att hitta någonting som inte bara fungerar lika bra, utan bättre, med glasögonen än med en mobiltelefon, säger han.

– Det gäller att hitta tjänster där man har ett behov av att se någonting direkt framför sig. Har man en telefon i handen så är det oftast bättre att titta direkt på den, men det funkar inte om man till exempel kör bil, säger Jimmy Reuterwall.

Tunaspot är en musiktjänst som använder gps-data för att föreslå musik och spellistor baserat på vad andra i omgivningen har i lurarna.

Med Google Glass-tjänsten vill utvecklarna gå ett steg längre. Andra Tunaspot-användare kan klistra små lappar på sina hörlurar. Den som tittar på dem genom ett par Google-glasögon får då upp information om vad just den personen lyssnar på.

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning