Inprodicon, Independet provider of digital content, kommer inte att starta en egen musiksajt utan istället tillhandahålla tekniken och tjänsterna för att sälja nedladdningsbar musik till andra skivbutiker och portaler.
Även den brittiske nätmusikgrossisten OD2 står för dörren att lansera musiktjänster i Sverige efter årsskiftet.

Namnen på intresserade portaler och butiker håller ansvarige Inge Severin på Inprodicon hårt på. Men räkna med stora lanseringar från någon eller några av de stora Internetaktörerna i Sverige.

- Jag för en positiv dialog med alla stora skivbolag. Är vi igång till årsskiftet är jag nöjd, säger Inge Severin.

Sony Music blev först att skriva kontrakt med Inprodicon. 90 procent av Sonys skivor är idag juridiskt godkända för digital nedladdning.

- Innan 1 mars ska vi vara igång i alla nordiska länder. I Sverige kan det ske redan 1 december, säger Per Sundin, vd på Sony Music i Sverige.

Han erkänner att det tagit tid för det stora skivbolagen att anpassa sig till Internet. Det de flesta kallar en revolution benämner Per Sundin en digital evolution.

- Vi har varit dåliga på att ta fram nya ljudbärare åt våra artister. Men det tar också längre tid att starta lagliga alternativ än att skapa piratprogram. Vi måste skydda upphovsrätten.

Ända sedan 1994 har Inge Severin, med långt förflutet inom musikbranschen och postorder, planerat för digitala nedladdningstjänster. I fem år har han bearbetat de stora skivbolagen för att få dem att inse möjligheterna med den digitala revolutionen. Det stora problemet har varit att de fem stora multinationella skivbolagen - Sony, Time Warner, BMG, Universal och EMI, som kontrollerar 75 procent av marknaden - styrs från USA. De svenska lokalkontoren måste vänta på klartecken uppifrån.

- Det är först nu har allt fallit på plats. Tekniken har varit klar sedan 2001. Itunes fick ihop ett avtal med de stora skivbolagen i USA som var beredd att släppa sitt primematerial. När dessutom allt fler har bredband ändras konsumtionsmönstren, säger Inge Severin.

Apple bakom genombrottet
Det stora genombrottet kom den 28 april i år. Då lanserade Apple sin digitala musikbutik Itunes Music Store. Företaget, vars främsta syfte är att kränga sin stiliga mp3-hårddisk Ipod, hade lyckats få med sig såväl de fem stora skivjättarna som flera mindre independentbolag. Därmed fanns för första gången en kommersiell tjänst med stort och brett utbud av kända artister.

- Konsumenter vill inte bli behandlade som kriminella och artister vill inte få sina värdefulla verk stulna, sade Apples vd Steve Jobs vid lanseringen.

Han fick rätt och succén var omedelbar. Ett halvår efter lanseringen hade mer än 14 miljoner låtar för knappa åtta kronor styck laddats ned. När den första versionen för Windowsanvändare lanserades i oktober laddades ytterligare 1 miljon låtar ned på bara tre dagar. Och ännu finns tjänsten bara i USA, till Europa väntas Itunes-butiken i vår.

OD2 snart här
Förutom Apple planerar även brittiska OD2 lansering i Sverige inom kort. OD2 står för tekniken till Microsofts nedladdningssajter MSN Music Club i England och Frankrike, och för Internetoperatören Tiscalis sajter i England, Tyskland, Italien, Spanien, Belgien och Holland. I Sverige kommer OD2:s tjänst lanseras på Tiscalis sajt i Sverige redan i vinter.
- Jag tror och hoppas att det blir under första kvartalet nästa år, säger Johan Klaesson, presstalesman på Tiscali Sverige.

Också Svenska artisters och musikers intresseorganisation, Sami, lanserar den tekniska plattformen Digfi DSP för försäljning av digital musik via andra återförsäljare till årsskiftet.

Inge Severin tror att den lokala förankringen kommer att ge Inprodicon fördelar framför de internationella utmanarna.
- Vi kan den nordiska marknaden och kommer att kunna ta vara på den lokala repertoaren bättre än internationella bolag, säger Inge Severin.
Han hoppas att det inte blir dyrare än tio kronor per låt, men risken finns att stora amerikanska artister blir dyrare. Å andra sidan kan svenska artisters låtar kanske bli billigare.

Läs mer om de nya musiktjänsterna på nätet i nya numret av Internetworld, ute i kiosk 18 november. Dessutom stort test av dagens kommersiella musiktjänster - och fildelningsprogram.