Häromdagen ställdes den första bitcoin-automaten upp i Vancouver, Kanada, och även Sverige kommer att få en automat där man kan växla in kontanter mot den elektroniska valutan bitcoin, som vid inväxling noteras på ens mobiltelefon.

Ägaren till den svenska automaten som ska stå i Stockholm, är Ludvig Öberg, bitcoin-entusiast och rådgivare på bitcoin-aktören Safello, som hamnade på plats 20 när Internetworld utsåg de hetaste digitala entreprenörerna tidigare i år. Ludvig Öberg hoppas att automaten ska öka intresset för den svåråtkomliga valutan.

– Kul grej, men jag tänker också att just nu är det ganska svårt att få tag på bitcoins, och då kan just en bitcoin-automat vara något som hjälper till med det om man lätt kan köpa bitcoins med hjälp av cash, säger Ludvig Öberg till Sveriges Radio.

Den som vill växla till sig bitcoins får dock vara beredd att betala en rejäl slant, kursen på den fluktuerande valutan har fyrdubblats i värde sedan oktober, och igår gick kursen första gången över 400 dollar - för en enda bitcoin.

Ännu finns inget datum satt när första automaten landar i Sverige, den amerikanska tillverkaren Lamassu har precis exporterat sina 14 första maskiner och jobbar med att få iväg ytterligare 30. I slutet på året beräknas det finnas cirka 40 maskiner på olika platser världen runt.