Från Kalmar i söder till Luleå i norr stäms nu ett stort antal privatpersoner i tingsrätterna av nätets ökända modemskojare. Gänget kring bolaget Harrys Expo tar nu domstolarna till hjälp för att driva in pengar från minst 22 vanliga privatpersoner.

I stämningsansökningarna hävdar Uno Ekberg, ombud för skojarnas inkassobolag Persolvo Inkasso, att de stämda personerna besökt porrsidor som Snygga-brudar.com eller Sexfiles.nu och där tagit del av pris-informationen och därmed tecknat avtal om att använda porrsajterna med Harrys Expo.

En av de drabbade, Torbjörn Pihl i Södra Sundebyn, satt och kollade jobbmejl på hemmadatorn en kväll i mars när plötsligt ett mejl från en viss Maria öppnade en kaskad av porrsidor som fyllde datorskärmen.
- Jag stängde ner fönster efter fönster. Till slut var jag tvungen att trycka på ctrl-alt-delete för att få stopp, säger Torbjörn Pihl.

När räkningen från Harrys Expo kom några veckor senare förstod han ingenting. Han hade ju inte köpt några porrtjänster utan bara öppnat ett mejl. Torbjörn bestred räkningen efter alla konstens regler, men ett halvår senare stämde Harrys Expo honom inför Luleå tingsrätt. Nu hade kraven växt från de ursprungliga 299 kronor till 3 316 kronor.
- Det känns för jävligt. Om jag fälls för detta kommer jag att känna mig rättslös, säger Torbjörn Pihl.

Ett nej är inte ett nej
Ända sedan 1997, då den första anmälan kom in till Konsumentverket, har sajter med program som "kapar" datorns modem och kopplar om det till en annan modempool eller ett betaltelefonnummer plågat internetanvändare.

Idag utnyttjar skojarna porrsajter som Sexfiles.nu, Snygga-brudar.com, sajter riktade till ungdomar som Snyggast.se och Oldgames.se och sajter för spel och ringsignaler till mobiltelefoner. I bästa fall finns det information om vad tjänsten kostar, även om den är svår att hitta. Men ofta har surfaren inte ens chans att stoppa nedladdningen av programmet som kopplar om modemet.

När Internetworld liksom Torbjörn Phil ­besöker Snygga-brudar.com måste vi skrolla ner två helsidor innan prisinformationen syns. Och när vi klickar på en bild eller försöker lämna sajten dyker den ökända hemsidan Sexfiles.nu upp med en dialogruta som frågar om vi vill ladda ner programvaran. Trots att vi tackar nej laddas ändå de så kallade dialer-programmen ner. Tre programikoner lägger sig i menyerna och på skrivbordet. Detta upprepas på flera porrsidor med kopplingar till Harrys Expo och Svenska Let to Phone.

Ringer upp automatiskt
Ibland ringer dialern till och med automatiskt upp skojarnas modempool så att du debiteras 399 kronor. Det bekräftas av it-experten Ragnar Lönn på företaget Gatorhole som utvecklat programmet Bluffstopparen som ska hindra modemkapning.
- När dialern laddades ner kopplade den automatiskt om mitt modem till ett nytt telefonnummer, säger Ragnar Lönn.
Professionella programmerare har för Internetworld beskrivit hur dialern har ändrat inställningar i deras vanliga uppringningsprogram så att modemet ringt upp skojarnas modempool när de kopplat upp sig mot Internet nästa gång.

Att de flesta som stämts i domstol bara varit uppkopplade några sekunder åt gången och sammanlagt bara några minuter under en kort tid har inte hindrat Harrys Expo att stämma folk.
- Det spelar ingen roll, ett avtal är ett avtal, säger Dennies Pettersson.

Dennies Pettersson är spindeln i nätet kring alla de bolag som skojarna använder för att lura surfare: Harrys Expo Ltd, Har-Exp.ltd, Exnet, Svenska Let to Phone, Date Regon, DR, Trom Brom Srom, Internet B, Scanbill, SR AB, Stordvärg Reklam, Internet 1 2 3. Alla är företagsnamn som skojarna använt sig av under drygt fyra år. De byter hela tiden namn på bolagen, allt för att förvirra surfare och myndigheter. Men det är i huvudsak samma grupp människor i Malmö som fortsätter att lura surfare att betala för tjänster de aldrig beställt eller insett villkoren för.

"Vi kapar inte modem"
När Internetworld får tag i Dennies Pettersson hotar han, precis som sin kumpan Ronnie Lidén, vd för Persolvo Inkasso, att stämma oss för våra skriverier om dem. Men efter en stund erkänner Dennies Pettersson att programvaran kan laddas ner även om surfaren tackar nej. Han medger också att modemet automatiskt kopplas om till ett betalnummer när surfaren klickar ja i dialogrutan och accepterar installationen av programvaran från Date Regon eller DR i popup-fönstret på deras porr- och spelsajter. Trots det hävdar han att deras verksamhet är schyst.
- Vi har aldrig sysslat med modemkapning. Om man klickar på ikonerna så har man ingått ett avtal med oss. Man kan få virus också om man inte är försiktig på internet, säger Dennies Pettersson.

Hur många som lurats under åren är omöjligt att säga. Men skojarnas sajter är bland Sveriges mest besökta. Sexfiles.nu hade 111 000 och Snyggast.se 318 000 unika besökare i september, enligt Nielsen Net-ratings. I polisförhör har inblandade uppgett att de skickar ut mellan 4 000 och 5 000 fakturor i veckan.

Under en vecka förra året kom det in en miljon kronor på ett postgirokonto till företaget Stordvärgen Reklam, ett konto som skojarna använde en tid. Därmed skulle skojeriet handla om minst 50 miljoner kronor om året, men det är sannolikt lågt räknat.

Läs mera om modemkaparna i nya numret av Internetworld som kommer till kioskerna tisdagen den 16 december. Där får du veta mera om nätverket som lurar folk, hur du skyddar dig och vad du gör om du drabbats.

Läs också:
Läs om Internetworlds kampanj mot modemkapning.
Datainspektionen stoppar porrskojarnas inkassobolag