Om du läser det här har du en konflikträdd vän. Kanske till och med feg, jag vet inte. Allt jag vet är att hen tröttnat på dina Bitstrips-serier, och därför delat denna text. Även om jag själv inte vet namnet på denna vän vet jag att hen finns, i tusental, över hela landet. Kanske kommer du aldrig ens få veta vem denna vän är, men det här är vad hen skulle vilja säga dig:

Sluta upp med de jävla Bitstrips-serierna.

Du vet vad jag menar, de mjukt kantiga serierna som låter förskönande karikatyrer av dig åka till månen, dansa Gangnam Style eller bara sitta på jobbet. Du började nog med Bitstrips under de senaste två veckorna, men de lanserades faktiskt redan 2008. 2011 gick grundaren ihop med Comedy Central för att göra en antimobbningskampanj, som till största delen utmynnade i tusentals underliga och ofta anstötliga skämtstrippar. På Reddit finns det ett helt underforum tillägnad denna märkliga underkategori till Bitstripsen.

I slutet av 2012 fick de en Facebook-app, som inte bara gjorde det lättare att skapa serierna utan också lät användaren inkludera sina vänner i serierna. Det var då ett frö odlades. Men du var ännu ovetande. Och din vän hade ännu inte behövt knyta sin näve i fickan.

Bitstrips fick ett mindre, initialt genombrott på Facebook under december månad 2012, då användarbasen plötligt tiodubblades. Den tvåveckorsperiod då de flesta går från att älska till att hata nya sociala media-påfund inleddes för många, men eftersom den sällan är synkad fanns det under våren 2013 väldigt många som precis börjat hata de lika många som precis börjat älska Bitstrips. Den stora backlashen hade börjat. Din vän visste det inte – men det var irritation å färde.

En annan irriterad vän, en Reddit-användare, delade redan i februari med sig av en rad exempel under rubriken ”en Facebookkompis postar ständigt pinsamma Bitstrips-serier”. I kommentarerna fick den irriterade vännen stöd från sina likar – en skrev att hen ”bokstavligt talat pustade ut efter att ha läst den sista serien”, en annan sade sig få ”skyhögt blodtryck” när Bitstrips-vännen (som naturligtvis sportade en fedora) kallade sin flickvän ”m’lady”.

Sedan dess har serierna fått ett knakelibrakgenombrott – spiken i grafen som visar hur mycket folk googlar efter Bitstrips talar sitt tydliga språk - och naturligtvis har även frustrationen växt lavinartat. Flera stora medier, däribland Huffington Post och alltid lika påpassliga svenska Nyheter24, har tipsat sina läsare om hur man döljer serierna från Bitstrips, men din vän tyckte alltså inte att det räckte. Hen måste ha velat försäkra sig om att du skulle förstå varför dina serier var så störiga, annars hade du aldrig blivit länkad till detta. Och därom är det naturligtvis svårt för en utomstående – som jag – att sia.

Kanske är din vän trött på att det här året, då ”selfie” redan blivit årets ord i Oxford Dictionaries, ska fortsätta gå i det förskönande självspeglandets tecken, ska fortsätta rulla sig i olika yttranden av en och samma primalkraft: Se mig. Kanske känner din vän att något vackert förstörs då serie- och karikatyrtecknandet plötsligt blir allmängods, och inte längre något som föds av begåvning och kreativitet. Kanske vill bara inte din vän veta av några fler av dina infantila internskämt i dussintal och förljugna självbilder (det finns visserligen en ”tjock” inställning till Bitstrips-figurerna, men vem använder egentligen den i en så narcissistisk kontext som denna?).

Eller så går din väns frustration djupare än så. Kanske beror den på rädslan att vi, med en teknik som möjliggör yttrandet av tusen och en olika meningar och idéer, med nätets hastighet ändå bara ska fastna i en och samma ram. Det finns inte lika många Bitstrips som det finns individer, men ändå rusar vi i sporrsträck till dess inramade och ofria yttrandeform. Kanske vill din vän inte se någon annans teckningar – utan dina.

Att din vän inte själv orkar säga det här till dig, att hen förlitar sig på att en delning av någon krönikörs irrelevanta gnäll ska klara av biffen och därmed undviker både att själv faktiskt prata med dig och att bekymra sig för något viktigare, är ett annat problem.

Poängen är att hen vill att du ska sluta med dina jävla Bitstrips.


Jack Werner är krönikör på Internetworld och sociala medier-redaktör på Metro. På Twitter är han @kwasbeb