Bitcoin beräknas idag omsätta flera miljarder dollar och diskuteras av banker och politiker världen över. Såväl den amerikanska centralbanken som svenska Skatteverket pratar numera bitcoin. Den snabba utveckling för valutan visas inte minst i det faktum att värdet på en bitcoin stigit från cirka 13 dollar till i skrivande stund över 500 dollar bara under 2013. Men för den som vill ge sig in och handla kryptovalutan så kan det lätt bli förvirrande. Dels för att kursen är minst sagt instabil – värdet på en bitcoin kan variera enormt mycket inom loppet av några timmar. Dessutom kan bitcoin-världen bli rejält komplex om man ska gå in på alla aspekter av systemet. Här visar vi hur du som svensk enklast kommer igång med bitcoins och vad du kan göra med dem.

Så skaffar du bitcoin

1. Skaffa en digital plånbok för bitcoin
Själva grunden i bitcoin-ekosystemet är bitcoin-plånbok. Det är din plånbok som gör att du kan köpa, ta emot och betala med bitcoin. För att kunna köpa bitcoin behöver du en således en bitcoin-plånbok som i sin tur har en bitcoin-adress. Denna adress fungerar ungefär som ett kontonummer. En plånbok kan antingen vara en lokalt installerad mjukvara på din dator, en app på din mobil eller en webbtjänst. Applikationer för att spara din Bitcoin-plånbok lokalt på din dator är bland andra den ursprungliga bitcoin-klienten Bitcoin-QT samt Multibit och Armory. Det enklaste sättet är dock att använda en webbtjänst. Men då gäller det förstås att välja med omsorg eftersom denna tjänst kommer att lagra dina virtuella pengar. De svenska bitcoin-växlarna rekommenderar att du skaffar din plånbok via tjänsten Blockchain.

Så här gör du: Gå in på Blockchain.info och klicka på “Plånbok” i toppmenyn. På nästa sida klickar du på “Starta ny plånbok”. Sedan fyller du i din e-postadress, ett säker lösenord och skriver in “captcha”-koden. Sedan är det klart. Men det gäller att välja ditt lösenord noga. Det bör självklart vara så säkert som möjligt och du får inte glömma bort det. Gör du det så har du förlorat dina bitcoin. Ett råd är också att inte spara lösenordet digitalt på datorn, i alla fall inte utan kryptering, utan att skriva ned det på en fysisk lapp och spara på ett säkert ställe om du inte klarar av att memorera det. När du loggar in för första gången på din nya plånbok med ditt lösenord så erbjuds du möjligheten att skriva ut ett papper eller pdf med qr-koder som du sedan kan använda för att komma åt ditt konto.

När du loggar in på din plånbok behöver du ditt användarnamn eller identifierare som är en lång serie tecken. Denna teckenserie kommer vanligtvis din dator ihåg men det kan vara värt att skriva ned den eller skriva ut den på papper.

2. Nu har du din plånbok. När du loggar in på Blockchain ser du plånbokens bitcoin-adress under ditt saldo. Den adressen ska du ha till hands när du går vidare. Bästa sättet är att kopiera den till datorns urklippsminne. För om du skriver fel på något tecken så hamnar bitcoin som skulle skickas till dig hos någon helt annan.

3. Att skaffa bitcoins till din plånbok kan gå till på många olika sätt. Du kan till exempel sälja en vara eller tjänst och ta betalt i bitcoin, du kan köpa bitcoin privat av någon du känner eller får kontakt med online eller kan du träffa andra personer fysiskt och byta kontanter mot bitcoins. Enklast för nybörjaren är att köpa av ett företag som säljer bitcoins. Dessa fungerar ungefär som Forex-växelkontor fast med digitala valutor på nätet. I Sverige finns till exempel aktörerna Btcx och Safello där du relativt enkelt kan köpa bitcoins genom direktbetalning från bank, överföring via Bankgiro eller betallösningen Swish.

På båda tjänsterna krävs att du registrerar dig och verifierar din identitet om du vill handla för större belopp, över 4000 kronor på Btcx och över 1500 kronor hos Safello. Detta beror på lagen om penningtvätt. Verifieringen kan till exempel handla om att du ska skicka in en bild på ditt id-kort och ett personbevis eller kopia på en räkning.

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning