Så arbetar de med sin podcast

Karin Jansson gör podcasten Karin och Sara tillsammans med Sara Hedqvist.

Vad använder ni för utrustning för att spela in?
– Vi använder oss av en vanlig laptop (Sony Vaio), en RØDE M3 mikrofon på bordsstativ, och däremellan ett externt ljudkort i form av Presonus Audiobox 22vsl. Vi googlade oss fram till gratis-programmet Audacity för redigering, det är skitbra!

Hur har ni tänkt när ni gör podden rent tekniskt?
– Vi vill såklart ha ett så bra ljud som möjligt, men har ändå prioriterat bekvämlighet först. Därför sitter vi hemma i Karins soffa, trots att vi har tillgång till ett ljudisolerat rum på Karins jobb. Det innebär att ibland kan en ljudet av bil som kör förbi, eller en katt som får livskris, plockas upp i podcasten.

– Vi försöker vara effektiva i själva inspelningen. Blir det fel raderar vi och tar om istället för att låta inspelningen gå. På så sätt går redigeringen så mycket snabbare. Första avsnittet tror jag vi hade närmare 150 minuter dravel som skulle klippas ner till ca 30 minuter. Idag ligger vi på i snitt 33 minuter, som vi bara klipper bort totalt nån minut av.

Har ni bytt utrustning under tidens gång?
– Vi har använt samma utrustning hela tiden, men har blivit bättre på att använda den allt eftersom. Framför allt är det inställningarna i det externa ljudkortet som har finslipats. Idag vill vi inte ens lyssna på de första avsnitten då ljudet distar så mycket att man blir generad.

– Den enda förändring vi skulle vilja göra i dagsläget är att investera i en mikrofon så att vi kan sitta vid varsin, istället för att trängas kring den vi har. Trots att vi försöker tänka på det hamnar vi ibland på olika ljudnivåer nu när vi delar mikrofon, och även om vi inte upplever problemet som gigantiskt så vore det praktiskt med en till mikrofon.

Tror du att tekniken spelar roll för hur en podcast uppfattas?
– Absolut! Vill man satsa på sin podcast är det helt klart en bra investeringskostnad med bra utrustning. Gör det ont i lyssnarens öron spelar det ingen roll hur bra innehållet är.

Sida 2 / 2

Innehållsförteckning