Den svenska delen av Ifpi, skivbranschens organisation, drar nu igång en varningskampanj med hjälp av ett program som spionerar på fildelares musikutbud. Med teknik som tidigare använts i bland annat USA ska Ifpi kontrollera vilka filer som ligger på svenska fildelares hårddiskar. Hittar programmet en musikfil som tros vara upphovsrättsskyddad så skickas ett varningsmeddelande ut via fildelningsprogrammets chattfunktion om att kopiering av filen är olaglig. Tekniken beskriver Ifpi som att man utnyttjar chattprotokollen i olika fildelningsprogram, exempelvis Kazaa.

I flera andra europeiska länder går Ifpi ut med betydligt hårdare tag: i I Danmark, Tyskland, Italien och Kanada kommer organisationen att vidta rättsliga åtgärder mot fildelare.
-Men vi upplever inte att det gått riktigt så långt än i Sverige att vi måste det, säger Ifpis marknadschef Hèléne Rönnmark till Internetworld.
Enligt henne nöjer man sig därför med varningsmeddelandena - tills vidare.
- Vi hoppas att svenska folket ska ta det här på mer allvar än vad man gjort i andra länder. Men om problemet inte upphör måste vi ta till rättsliga åtgärder här också, säger Hèléne Rönnmark.

De filer som programmet ska genomsöka är endast de filer som fildelare har öppnat upp för andra användare att ladda hem. Det kommer alltså inte att kunna ta sig in på icke offentliga delar av fildelares datorer.