På fredag öppnar Aftonbladets satsning Poplife, Sveriges första stora sajt med nedladdning av musik mot betalning. Priset på låtarna kommer att ligga kring 15 kronor.
-Det beror på vad skivbolagen tar för låtarna. Vissa ligger väldigt högt. De billigaste singelpriserna kommer att ligga under tio kronor, säger Peter Holmlund, nöjeschef på Aftonbladet Nya Medier.

Det filformat som kommer att användas är Windows Media 9, vilket innebär att tjänsten bara blir användbar för pc-användare. Efter sommaren ska detta dock vara åtgärdat, uppger Peter Holmlund. Antingen genom att Windows Media 9 kommer även för Mac, eller genom att man byter till formatet Mp3 Pro.
-Vi hoppas på det, eftersom det funkar på alla plattformar. Men det är inte clearat av skivbolagen, säger Peter Holmlund.
I filerna kommer det att ligga ett kopieringsskydd som tillåter användaren att flytta musikfilen mellan datorer tre gånger, och att bränna ner den på en cd tre gånger.

Både singlar, enstaka låtar, och hela album kommer att säljas.
-Men hittills skulle ett album vara alldeles för dyrt och vi hoppas att det kommer att justeras. Skivbolagen tycker själva att det är för dyrt nu, säger Peter Holmlund.
Marknadsföringen kommer att ske i Aftonbladets egna kanaler.
-Vi har ett enormt stort skyltfönster som vi fortfarande inte utnyttjar fullt ut.
Någon försäljningsplan för Poplife finns inte, uppger Peter Holmlund.
-Eftersom ingen har testat det här tidigare har vi inte den blekaste aning.

Men det är tydligt att konkurrensen kommer att bli stenhård. Bland de andra aktörer som går ut med musikförsäljning till svenska kunder på fredag finns Cdon. Och senare i år kommer även Napster och iTunes att öppna musikförsäljning.
-Vi räknar med att det kommer att bli ett fullständigt krig, säger Peter Holmlund.
Att Aftonbladet nu tar klivet in i musikbranschen tycker Peter Holmlund är "ett naturligt steg".
-Vi har under lång tid haft starkt fokus på musik, både i vår journalistik och genom Rockbjörnen. Vi tycker att det är viktigt att värna om svensk musik, säger Peter Holmlund.

Den betalmetod som Poplife kommer att använda är PayEx, där du kan betala direkt från din internetbank, via kontokort eller med PayEx egen plånbok. Framöver ska även sms-betalningar lanseras.

Efter sommaren ska också utbudet av låtar ha ökat till en halv miljon. Bland artisterna vars musik är tillgänglig vid premiären finns David Bowie, Magnus Uggla, Gyllene Tider, Morrissey, Elvis, Rolling Stones, Bob Dylan och Simon & Garfunkel.