Den nya, rekordsnabba adsl-uppkopplingen lanseras nu mot internetoperatörer och det dröjer sannolikt minst ett par veckor innan den finns på marknaden.

Song Networks konkurrerar med Telia Nät & Produktion, tidigare Skanova, om att leverera adsl-uppkopplingar till internetoperatörer och når idag 1 miljon hushåll. 300 000 av dessa ska i ett första skede kunna uppgradera sina abonnemang till 28 megabit/sekunds surfhastighet.
- Marknaden och efterfrågan får avgöra i vilken takt och var vi bygger ut efter det, säger Christer Isacsson som är chef för Song Internet Wholesale i Sverige.

Songs populäraste produkt idag är adsl-uppkopplingen med 8 megabits surfhastighet. Hur många abonnemang företaget levererar vill Christer Isacsson inte avslöja. De operatörer som företaget har avtal med på 8 megabits-tjänsten är bland annat Glocalnet, Vattenfall, Universal Telecom, Rix Telecom och spanska Adamo.

Nu pågår diskussioner med operatörerna om vilka som kommer att lansera tjänsten mot kund. Vad priset kommer att hamna på finns det ännu inga uppgifter om.
- Vi låter våra kunder, operatörerna, avgöra vilken prisbild det blir, säger Christer Isacsson.
Bredbandsbolaget, som erbjuder en tjänst om 24 megabit per sekund via adsl2+ - samma teknik som Songs nya tjänst använder - tar 449 kronor i månaden för sin tjänst.

Christer Isacsson uppger att det finns ”ett väldigt stort intresse” för 28 megabits-tjänsten.
- Intresset för snabbare bredband är kontinuerligt större och större, i takt med att marknaden växer. Mycket vill ha mer. Har man 8 megabit vill man gärna uppgradera till 28, förutsatt att priset är rimligt förstås.

Hur många abonnemang Song förväntar sig leverera vill Christer Isacsson inte uppge. Han ser satsningen på höghastighets-adsl som ett sätt att bereda vägen för andra tjänster, som ip-telefoni och bredbands-tv. Den sistnämnda tjänsten lanserar Bredbandsbolaget i samarbete med Viasat nu i höst.
-Vi har inga planer den närmaste tiden på att gå ut med det. Men vår mission är att våra kunder ska få ett så kraftfullt nät att de kan titta på tv över det, säger Christer Isacsson.