När marknaden för ip-telefoni mognar och allt fler överger den fasta telefonin kan Telia komma att förlora så mycket som 3,5 miljarder kronor i intäkter. Det uppger investmentbanken Alfred Berg till Dagens Industri. Telia har idag stora intäkter från fast telefoni, med mycket goda vinstmarginaler eftersom de stora investeringarna i kopparnätet i stort sett är återbetalda.

Den fasta telefonin är med andra ord en riktig kassako för Telia Sonera - och en kassako som nu hotas av den nya teknik som är på väg att ta över marknaden. Enligt analysföretaget Strategy Analytics är ip-telefoni nu på väg att bli en mogen teknik, skriver Dagens Industri. Man pekar bland annat på att Bredbandsbolaget har sålt in ip-telefoni till så många som en tredjedel av sina bredbandskunder.

Martin Olausson på Strategy Analytics säger till Dagens Industri att marknaden för ip-telefoni till en början kommer att handla om prispress.
- När man går över till ip-telefoni kan konkurrenterna öka sina bruttomarginaler från 30 till 70 procent. Det är uppenbart att en hel del av detta kan användas för att priskriga och därmed ta markandsandelar från Telia Sonera, säger Martin Olausson till Dagens Industri.