Antipiratbyrån hävdar att 80 procent av trafiken i bredbandsnäten är piratkopierad musik, film och program. I debattartikeln 15 miljoner olagliga filmkopior per år på DN Debatt citerade branschföreträdare en undersökning av Medivision som hävdar att en halv miljon människor laddar ner tre filmer i månaden. Peder Ramel på Bredbandsbolaget, Sveriges näst största bredbandsleverantör, ställer sig frågande till denna statistik.

- Av våra 115 000 bredbandskunder så är det fem procent som står för den mesta trafiken. De flesta kunder är mycket modesta och surfar mest med sitt bredband, säger Peder Ramel till Internetworld.

Peder Ramel tror inte ens att Bredbandsbolaget kommer att märka av någon avmattning på efterfrågan av bredband när skärpt lagstiftning gör det olagligt att ladda ner film och musik nästa år.

När Nielsen Netrating i augusti undersökte vilka internetapplikationer som surfarna använder så var det bara 119 000 svenskar som använde fildelningsprogrammet Kazaa. Inga andra fildelningsprogram var tillräckligt stora för att kunna mätas.

Den svenska sajten The Pirate Bay som tillhandahåller film, musik och program genom Bit Torrent, som är den hetaste flugan inom fildelning, hävdar att de har 55 000 registrerade användare och tusen inloggade när Internetworld besökte sidan. Här är vi ganska långt ifrån en halv miljon nätpirater.

Värt att notera är att statistik från Videodistributörerna Förening som visar att omsättningen i distributörsledet för dvd och videofilm ökade med 11 procent mellan 2002 och 2003. Dvd och videomarknaden var värd 1,7 miljarder kronor under 2003. Ännu ett fantastiskt år för videobranschen var rubriken på artikeln på Sverige Videodistributörers Förenings hemsida.