Telia har under hösten sålt modem som klarar den nya adsl2plus-standarden. Men först den 21 november kan kunder beställa tjänsten Telia Bredband 24. Fram till januari ska boende i 101 kommuner kunna beställa Telias nya snabba bredbandsförbindelse.

Hastigheten är 24 megabit per sekund till kunden och en megabit per sekund uppströms. Månadsavgiften är 449 kronor och startavgiften är 695 kronor.

- Det finns en stor efterfrågan på allt snabbare hastigheter så vi räknar med en anstormning, säger Lars Joelsson, presstalesman på Teliasonera Sverige, till Internetworld.

Kunder som beställer i november kan räkna med bredband till jul. Efter julrushen är det tio dagars leveranstid som gäller, enligt Lars Joelsson. Adsl2+ är Telias nya standard.

- När vi uppgraderar nya stationer för adsl är adsl2plus-plattformen som gäller. Vi kommer kontinuerligt att uppgradera telestationer till adsl2+, säger Lars Joelsson.

Lars Joelsson hoppas att de adsl2plus-modem som Telia redan levererat kommer att klara hastigheter upp till 24 megabit per sekund.

- Vi kan inte garantera hastigheten på redan levererade modem, men vi räknar med att de klarar 24 megabit per sekund, säger Lars Joelsson.

Song Network som levererar grossistjtänster till exempelvis Glocalnet, Vattenkraft, Rix Telecom Universal Telecom och Adamo på upp till 28 megabit per sekund har redan idag uppgraderat 45 telestationer till adsl2+.

- Vi finns på alla större orter. I Borås och Lund hävdar Telia att det inte finns någon plats för oss i telestationerna , men vi agerar rättsligt i frågan, säger Christer Isacsson, ansvarig för Song Networks grossisttjänster.

De 101 kommunerna:

I nedanstående kommuner byggs en eller flera telestationer ut med 24 megabit per sekund. Orter med * (asterisk) är klara för beställning i november med leverans i december.

Ale
Alingsås
Aneby
Arvika
Avesta
Bollnäs
Borlänge *
Borås *
Botkyrka
Bromölla
Båstad
Eksjö
Eskilstuna
Falkenberg
Falköping
Falun
Flen
Gagnef
Gislaved
Gnosjö
Gotland
Grums
Gävle *
Göteborg *
Götene
Hagfors
Halmstad
Hedemora
Helsingborg *
Hofors
Hudiksvall
Håbo
Härryda
Hässleholm *
Hörby
Jönköping *
Kalmar *
Karlshamn
Karlstad
Katrineholm *
Kristianstad
Kristinehamn
Kungsbacka *
Köping
Leksand
Lerum
Lidköping
Linköping *
Ludvika
Luleå
Lund *
Malmö *
Mariestad
Mark
Mora
Mullsjö
Mölndal
Nacka
Nordanstig
Norrköping *
Nyköping
Ovanåker
Oxelösund
Partille
Piteå
Ronneby
Rättvik
Sandviken
Skara
Skellefteå
Skurup
Stockholm *
Strängnäs
Sundsvall *
Sunne
Säffle
Säter
Sävsjö
Söderhamn
Södertälje
Timrå
Torsby
Tranås
Trelleborg *
Trosa
Uddevalla
Umeå *
Uppsala *
Varberg
Vänersborg
Värnamo
Västerås *
Växjö
Ystad
Åmål
Älvdalen
Ängelholm
Örebro *
Östersund
Övertorneå