Av Lisa Bjerre

I USA är nätdejting den mest inkomstbringande av alla innehållstjänster på nätet, långt före finansiella tjänster och den omtalade nedladdningen av musik. Förra året spenderade amerikanska konsumenter närmare 3,4 miljarder kronor på nätdejtingtjänster, 49 procent mer än 2002, visar siffror från Online Publishing Association. Och Match.com är USAs tredje mest intäktsbringande betaltjänst, efter Yahoo.com och Real.com.

Och nu har trenden slagit igenom på bred front i Sverige. I Sverige omsätter nätdejtingbranschen enligt Internetworlds beräkningar minst 100 miljoner kronor om året. Branschföreträdare hävdar att den snarare ligger på det dubbla - 200 miljoner! Och mer lär det bli.
- Det finns två miljoner ensamhushåll i Sverige, så det är klart att det finns en tillväxtpotential, säger Helena Ehnbom, kärleksdirektör på Match.com till Internetworld.

Eftersom Match.com verkar internationellt har företaget byggt upp en god bild av marknads-läget i olika länder. Norden är näst USA den mest intressanta regionen för nätdejtingföretaget, berättar Johan Siwers, vd på Match.com.
Han och kollegan Helena Ehnbom anser att nätdejtingen passar den svenska kulturen perfekt.
- Vi har ett underskott av relationer i Sverige. Vi är blyga och har inte dejtat tidigare - nu har vi hittat en kanal. Nätdejting är ett odramatiskt sätt att kunna ta första steget. Det passar ovanligt bra för skandinaver, säger Helena Ehnbom.

Enligt Internetworlds beräkningar omsätter Match.com som lägst 30 miljoner kronor på sin dejtingtjänst. Veteranen i branschen, Spray Date, omsätter minst 33 miljoner kronor. Och detta enbart på avgifter från användarna. Även mindre aktörer som Mötesplatsen och Qruiser tjänar bra med pengar på dejtingtrenden.

I nya numret av Internetworld, ute 16 november, berättar vi historien om de svenska dejtingaktörerna Match.com, Spray Date, Mötesplatsen och Qruiser och visar hur de tjänar pengar på svenskarnas kärlekstörst.