Bloggfebern har nått Sverige. Ledande morgontidningar bloggar, i tv-soffor diskuteras bloggar och i kväll hålls den första bloggdebatten med ledande bloggare i Internetworlds lokaler. En trend som omvärldsbevakaren Observer gärna hoppar på. Observer som vaknade sent när det gäller att bevaka webben vill vara först när det gäller bloggbevakning.

- Genom att bevaka bloggar kan vi fånga upp intressanta diskussioner och vinklingar innan de dyker upp i media, säger Fredrik Andström, produktchef på Observer.

Bloggarna är inledningsvis en mycket liten del av deras bevakning. Observer har valt ut de tio bloggar som de bedömer som de mest inflytelserika. Idag bevakar Observer runt 1100 källor på webben.

- Vi har valt ut de bloggar som vi uppfattar som inflytelserika och som läses av många, men vi kommer att utöka bloggbevakningen. Vi har fått många reaktioner på vår lista om andra bloggar som borde vara med, säger Fredrik Andström.

Han är medveten om de flesta på Observers blogglista redan har en plattform inom media eller politik, men lovar bättring.

- Riktigt intressant blir det när vi börjar bevaka bloggar som bara finns inom bloggvärlden, säger Fredrik Andström.

Observers blogglista

1. Erik Stattin http://mymarkup.net/blog/

2. Johan Norberg http://www.johannorberg.net/

3. PJ Just Nu http://www.svd.se/dynamiskt/ledare/did_7772005.asp

4. Per Gudmundson http://gudmundson.blogspot.com/

5. Hans Kullin http://www.kullin.net/

6. JKL http://jklgroup.blogs.com/agenda/

7. Stockholm Spectator http://www.spectator.se/stambord/

8. Nicklas Lundblad http://www.ehandelskammaren.nu/

9. Dick Erixon http://www.erixon.com/

10. Peter Lindberg http://tesugen.com//