Under högtidliga former avtäcktes igår Sveriges första bitcoin-bankomat. Maskinen är en av de första även sett till hela Europa. Världens första bitcoin-bankomat öppnades i Vancouver i oktober i år.


Bitcoin-bankomaten låter dig växla in kontanter mot bitcoin, som sen förs över till din bitcoin-plånbok. Den ägs av entreprenören Ludvig Öberg (till vänster) och drivs av företaget Safello, med vd Frank Schuil (till höger).

Det var på eventet Sthlm Tech Meetup på måndagskvällen som automaten visades upp på för första gången. För presentationen stod Ludvig Öberg, som köpt in och äger själva maskinen samt Frank Schuil, vd för bitcoin-företaget Safello som sköter driften av bankomaten.

Maskinen kallas en Bitcoin ATM, alltså ungefär bitcoin-bankomat på svenska, men funktionsmässigt handlar det snarare om en omvänd bankomat. Användaren kan mata in kontanter i maskinen och för dessa köpa bitcoin, som sätts in på användarens bitcoin-plånbok genom att automaten skannar av en QR-kod.

Personerna bakom det hela ser bitcoin-automaten lite som ett experiment, men också som en reell möjlighet att tjäna pengar. I Kanada har en automat av ungefär samma typ omsatt en miljon kanadensiska dollar på bara en månad. Och Safello har samarbetat direkt med den kanadensiska tillverkaren Lamassu för att snabbt anpassa automaten att acceptera svenska kronor.

– Vi tror att det kan bli en bra affärsmodell. Och det är också ett tydligt exempel på den mellanhand mellan vanligt folk och bitcoin-communityn som vi vill vara, säger Frank Schuil på Safello.

Den svenska bitcoin-automaten ägs av den svenska bitcoin-pionjären Ludvig Öberg, som också investerat i Safello och agerar som rådgivare till bolaget.

– Ludvig Öberg kom till oss och sa att "jag har precis köpt en av de första femton maskinerna och jag vill att ni ska driva den." Så vi sa "Ja, vi gör det" och sedan pratade vi med Finansinspektionen. Det visade sig att det var möjligt om vi uppfyllde vissa villkor, säger Frank Schuil.

För att uppfylla Finansinspektionens krav så måste Safello verifiera användarnas identitet innan de växlar pengar i bankomaten. Till en början krävs det att man som användare registrerar sig hos Safello och verifierar sin identitet för att kunna använda bitcoin-bankomaten.

– I nästa steg vill vi se om vi kan implementera till exempel bankid, men nu måste vi göra så här för att uppfylla Finansinspektionens krav, säger Frank Schuil.

När en användare köper bitcoins med automaten sker växlingen genom Safello, som tar en procentsats av varje transaktion. Procentsatsen är något högre än om man köper bitcoins digitalt på grund av kontanthanteringen. De eventuella framtida inkomsterna delas lika mellan Ludvig Öberg och Safello.

Den svenska bitcoin-bankomaten kostade 5000 dollar att köpa in och är en av endast femton stycken prototyper som levererats från tillverkaren Lamassu.

Just nu letar Safello och Ludvig Öberg efter en central plats i Stockholm att placera bitcoin-bankomaten. Men tills vidare kommer den att stå på Safello:s kontor i Stockholm.

Ludvig Öberg kan tänka sig att investera i fler bitcoin-automater.

– Om jag kan tjäna in så att automaten betalar sig så köper jag gärna en till, säger han.

Det senaste året har värdet på den digitala valutan rusat från mellan 100 och 200 dollar i början av året till cirka 800 dollar i skrivande stund. Många bedömare varnar för en bubbla.

– Jag gillar inte att spekulera i priset på bitcoin. Jag tänker att bitcoin som ett betalsystem kommer fungera oavsett vad priset är. Jag tillhör väl de som tror att det kommer att lyckas på lång sikt, säger Ludvig Öberg.

– Priset är uppblåst just nu, så man kan säga att det är en bubbla. Men det har varit bubblor fem eller sex gånger sedan bitcoin introducerades. Luften har gått ur dem en efter en, men priset har hämtat sig ganska snabbt. Jag ser det mer som ett barn som växer upp och då snabbare under perioder, säger Frank Schuil.

VIDEO: Ludvig Öberg visar hur man köper bitcoin i den nya automaten.