Företaget Atenit har redan startat utbyggnaden i Västervik och till den 1 juli ska hela länet vara täckt av fast trådlöst bredband. Atenit utnyttjar Tele2:s licens för 3,5 GHz-bandet. Det nya nätet baseras på den tekniska standarden UMTS TDD som ger en överföringskapacitet på upp till tio gånger den som 3G ger.

- Det handlar egentligen om 3G teknik som är anpassad för ip-trafik Vi kommer att använda Tele2 befintliga master för mobiltelefoni, säger Håkan Örtenholm, vd på Atenit.

Till att börja med får kunderna 1 megabit per sekund i båda riktningarna, men tekniken tillåter redan idag upp till 4 megabit per sekund och inom ett till två år tror Håkan Örtenholm på en kapacitet upp till 15 megabit per sekund. Sändarna har under goda förhållande en räckvidd på upp till 29 kilometer.

- Den främsta fördelen gentemot adsl är att kunderna kan ta med sig sitt modem och få bredband både hemma och i sommarstugan, säger Håkan Örtenholm.

I områden med god täckning får kunderna tillgång till mobilt internet i sin bärbara dator eller pda utan några extra antenner.

- Det flesta fall räcker det med ett instickskort i datorn för tillgång till bredband, säger Håkan Örtenholm.

Det finns även planer att skapa zoner med gratis trådlöst bredband, enligt Regionförbundet i Kalmar län. Det kommer även att skapas fria informationszoner där besökare har gratis tillgång till utvalda hemsidor.

Regionsförbundet i Kalmar län har upphandlat utbyggnaden med statliga stödpengar, Atenit bygger och driftar nätet. Sedan kommer Tele2 och ytterligare två nationella operatörer sälja bredbandet till slutkund. Startavgiften för kunden blir 1500 kronor inklusive modem och månadsavgiften hamnar på runt 300 kronor.