Nästan varje vecka får jag mejl från entreprenörer som frågar om tips på hur man tar sig fram i Silicon Valley. Det kan handla om kontakter, organisationer, platser eller lästips. Kanske är det också något du har funderat på inför 2014?
Nätverksträffar
Hårdvalutan i Silicon Valley är, liksom på många andra ställen, kontakter. Men har du inga ingångar sedan tidigare så måste du börja någonstans. I San Francisco och orterna ute i Silicon Valley, som Palo Alto, Mountain View och Menlo Park, anordnas det flera nätverksträffar varje kväll i veckan. För att hitta dem är Meetup.com en bra tjänst, och där kan du till exempel söka på teknik, startups, ett ämne eller ett företag.
Organisationer
Genom organisationen Silicon Vikings kan nordiska entreprenörer få hjälp att knyta kontakter i Silicon Valley. Foto: Christina Samuelsson/Silicon Vikings
När det gäller nordiska organisationer i dalen är Silicon Vikings, som anordnar nätverksträffar och pitchevent för entreprenörer, investerare och andra intresserade, en aktiv förening.
Innovationsmyndigheten Vinnova har också närvaro i dalen i form av en person som sitter på Stanford University.
Vill du hitta ett mer organiserat sätt att ta dig till Silicon Valley finns programmet Born Global, som Almi tillsammans med Chalmers anordnar ett par gånger om året. Dit måste du söka och det kostar pengar, men det kan å andra sidan ge en del kontakter.
I San Francisco finns också Business Sweden (Svenska Handelskammaren), som mot en summa pengar hjälper svenska företag att ta sig hit.
Svensken Nicolai Wadström, som Internetworld har skrivit om tidigare, driver Bootstrap Labs där han och hans team hjälper av dem utvalda bolag att skapa ett kontaktnät här.
Coworking och kaféer
Har du inget eget kontor finns det många kaféer att arbeta på runt om i Silicon Valley. Foto: Miriam Olsson Jeffery
Vill du hellre ge dit ut på egen hand så finns det, förutom nätverksträffar, en rad så kallade coworking-ställen och kaféer att hänga på. De senaste åren har det skett en inflyttning från Silicon Valley in till San Francisco, och det finns ett antal coworking-ställen i stan. Några av dem är Startup House, Parisoma, Wework och Sandbox Suites (där All Things Digitals redaktion sitter). Oftast kan du få en prova på-dag för att se hur det är, innan du köper ett medlemsskap.
Nya Workshop Café är ett bra alternativ för dig som bara ska hit på en snabbvisit eller inte vill skriva på några kontrakt. Det fungerar som ett coworking-ställe kombinerat med kafé där du betalar två dollar i timmen, cirka 13 kronor, och de första tio timmarna är gratis. Där fungerar det också bra att ha möten.
Vill du få nys om de senaste skvallret i dalen? Då är The Creamery stället att bege sig till. Foto: Miriam Olsson Jeffery
Ett av de mer kända kaféerna i San Francisco är The Creamery i området Soma, där du kan tjuvlyssna på en del skvaller om bolag och investeringar. I Soma ligger också Caffe Centro, i South Park där Twitter hade sitt första kontor och Instagram satt innan teamet flyttade till Facebook. I området The Mission ligger Four Barrel Coffee och Ritual Coffee. Här sitter folk med sina laptops och jobbar, och det finns också större bord som flera delar och där det går att försöka sig på att prata med folk.
Ute i Silicon Valley i Palo Alto finns till exempel Coupa Café, där många entreprenörer hänger, och University Café, som är känt för att det hålls viktiga affärsmöten där.