Internetworlds besök på Piratbyråns Polar Pirate Prize i lördags i boulehallen på Södermalm i Stockholm var i dubbel bemärkelse ett besök underjorden. En lätt mögeldoft känns i trappan ner i källarlokalen där Piratbyrån har seminarier och fest.

De flesta besökarna är unga killar i svarta kläder med datorväskan på axeln och Linux i den bärbara datorn. Alla förstår Star Wars-referenser och en har till och med Matrix-kjol. Gemensamt för alla är övertygelsen att all musik, film och programvara ska vara gratis.

- För musiker är en skärpning av a-kassereglerna ett större hot än fildelning, säger Rasmus Fleischer, Piratbyråns viktigaste ideolog som menar att nutidens starka upphovsrätt är en parantes.

Trots danskt piratbesök och prisutdelning till bästa fildelningsprotokoll är killarna bakom bittorrent-trackern The Pirate Bay de självklara stjärnorna. The Pirate Bay driftas av två göteborgare Fredrik Neij alias TiAMO och Anakata. Båda har axellångt hår och är i 25-årsåldern och arbetar till vardags med att drifta internet. Till sin hjälp har Fredrik Neij och Anakata fem moderatorer.

The Pirate Bay är, efter att Suprnova lades ner, världens främsta piratsajt. Antalet användare fördubblas varannan månad. I dagsläget har de 2,5 miljoner sidvisningar per dag. 7000 användare loggar in varje sekund och de räknar fyra miljoner unika webbläsare i månaden.

- Vår budget är i princip noll kronor. Hade vi bara 50 000 kronor skulle vi kunna slänga ut allt skräp, säger Fredrik Neij.

För belastningen på systemen är mycket hårda. The Pirate Bay håller på att utveckla en ny tracker som ska kräva mindre av servrarna. (Läs mer i senaste numret av Internetworld). Länkarna till torrents förmedlar musik, film och spel på mellan 60 och 80 gigabit per sekund. De har elva dedicerade servrar med 17 processorer och 13 gigabyte ram-minne. 50 procent av besökarna är svenska och 25 procent kommer från övriga Norden.

- Pirate Bay generera en mycket stor del av internettrafiken i Sverige, säger Fredrik Neij.

Trots att sajten är omskriven i tidningar som Wired och den enorma populariteten bland användare är The Pirate Bay ingen vinstaffär för kollektivet bakom trackersajten. Linan ut sponsras av bredbandsbolaget Rix Telecom, men behovet av ständig mer hårdvara äter upp reklamintäkterna.

- Annonsörer betalar inte särskilt mycket för att vara med på trackersajter, säger Fredrik Neij som inte får avslöja vad det israeliska annonsföretaget som sköter annonserna betalar.

Dessutom försvann de flesta svenska annonsörerna efter en kritisk artikel den norska tidningen Aftenposten.

Varför driver ni The Pirate Bay?

- Det är kul att driva en sajt med många besökare. Vi är större än IDG, säger Fredrik Neij.

Särskilt oroliga för polisen är inte Fredrik Neij, medan Anakata vägrar att uppge sitt vanliga namn.

- Det är våra användare som begår upphovsrätt brott inte vi. Vad ska polisen göra? Gripa våra fem miljoner användare, säger Anakata

Tror ni att ni skadar musikindustrin?

- Det hoppas jag, säger Fredrik Neij.

The Polar Pirate Prize

Årets fildelningsprotokoll - Bittorrent

Årets hårdvara - Öppen accesspoint för WLAN
Årets kampanj - U-ländernas kampanj för reform av WIPO
Årets musiker DJ Dangermouse (Grey Album)
Årets antipirat - Aftonbladet
Årets hederspris - Audioscrobbler