På svenska Piratbyrån, som driver en av världens största trackers, är man skeptisk till både Exeem och Dijjer, två program som nu håller på att utvecklas för att slippa sårbarheten med centrala trackers. Främst för att många av fördelarna med bittorrent går förlorade.
- Utan en central tracker kommer filerna att försvinna mycket fortare eftersom folk slutar seeda filer när de laddat hem dem, säger Fredrik Neij som är en av administratörerna på Piratbyråns tracker The Pirate Bay.

- Exeem är inte heller kompatibelt med några andra nätverk än Suprnova. Det är ett helt eget protokoll skrivet med stängd källkod, eftersom tanken är att de ska ha reklam i klienten för att tjäna pengar, säger han.

Inte heller Dijjer kommer att slå igenom, tror han. Att kunna fildela anonymt kommer att innebära att systemet blir väldigt långsamt.
- För att skydda identiteten måste filerna skickas via en massa användare, och det kommer att leda till låga hastigheter.

Att decentralisera trackerfunktionen går också mot Piratbyråns vilja att sprida fildelningen till allmänheten.
- Vi vill att folk ska samlas kring sajten och uppmärksamma de frågor som vi driver. Utan en central tracker kan man inte heller föra lika mycket statistik. Vi för väldigt mycket statistik, för att hålla koll på vad som händer i fildelningsvärlden, säger Fredrik Neij.

Enkelt som google
Piratbyrån håller på att utveckla en ny version av sin tracker The Pirate Bay. Det är inte klart när den släpps, men arbetet pågår för fullt. Användarvänlighet är ledordet för den nya sajten, som påminner om Google i sitt upplägg. Det är i princip bara en sökruta.
- Vi vill att det ska bli lättare att använda bittorrent för nybörjare. Vi har också utvecklat en egen klient för att ladda hem filer för dem som tycker att det är krångligt att installera ett torrent-program. Det kommer att finnas en länk vid varje torrent. När man klickar på den installeras klienten automatiskt och börjar ladda ner filen.

Den nya sajten liknar Google och ska förenkla för fildelarna.

Förutom de belastningsattacker som The Pirate Bay utsätts för har även spam, reklam och virus riktade mot trackers ökat kraftigt. Det läggs upp runt tio falska torrents varje vecka, och Fredrik Neij tror att det kommer att öka. För att motverka det jobbar Piratbyrån med att försvåra för sabotörer att lägga upp torrents automatiskt.
- Genom att införa fler manuella element, som manuell bildavläsning som används vid registrering av mejlkonton, så kan vi nog slippa en del av spammen, säger Fredrik Neij.

Falska avsändare
För att undvika belastningsattacker och spårningsförsök funderar Piratbyrån på nya sätt att sprida filerna. Bland annat skulle man kunna skicka filpaket med förfalskade avsändare via udp-protokollet istället för tcp-protokollet som används idag. Många datorspel använder udp-protokollet för att komma ut på nätet för onlinespel.

Genom att använda samma teknik för fildelning skulle möjligheten att spåra ip-adresserna försvinna. Det här sättet att förfalska ip-adresser kan dock spärras hos internetleverantören. Redan idag har Telia en sådan spärr. Men Fredrik Neij känner trots det ingen större oro inför framtiden.

- Vi har en bra relation med vår internetleverantör. Dessutom har jag uppfattningen att de kommersiella leverantörerna inte är särskilt intresserade av att strypa fildelningen. Bland våra medlemmar är det bara Teliakunder som har blivit hotade om avstängning, ingen annan leverantör verkar ha någonting emot fildelning i praktiken. Det är ju någonting som de säljer på. Jag tror inte det finns så många kunder som är intresserade av ett 24-megabits-abonnemang om de inte kan fildela.