Det var i tisdags som de två männen erkände att de brutit mot upphovrättslagen i en amerikansk domstol, uppger bland andra Reuters och brittiska The Guardian.

William Trowbridge, 50, och Michael Chicoine, 47, har drivit hubbar där medlemmar via fildelningsprogrammet Direct Connect kunnat byta filer med varandra. Hubbarna har varit i gång i två år och kraven för att få vara med har varit att man haft mellan 1 och 100 gigabyte filer att erbjuda.

Männens hem genomsöktes i augusti en räd kallad Operation Gridlock, genomförd av FBI tillsammans med amerikanska justitiedepartementet. För att komma åt Trowbridge och Chicoine har en utredare själv blivit medlem på hubbarna och tankat ner mer än 100 upphovsrättsskyddade verk, värda över 25 000 dollar, från de dömdas datorer.

USA:s justitieminister John Ashcroft har länge varit hård i sin kritik mot fildelningen, som han anser är en ”epidemi”. Han var självklart nöjd med domen:
- Som dagens erkännande visar så kommer de som stjäl upphovsrättsskyddat material bli gripna, även om de utnyttjar teknikens möjligheter för att begå brott. Stöld av immateriell egendom drabbar inte bara upphovsmännen utan även det amerikanska folket, som tvingas bära bördan av ökade kostnader för varor och tjänster, sade han i ett uttalande.

Männen riskerar nu upp till fem års fängelse och motsvarande 2 miljoner kronor i böter. Straff meddelas den 29 april.