Den så kallade quantified self-trenden, att samla in personlig data och analysera den med hjälp av teknik, är tydlig på årets Le Web. Två företag på området sticker ut: Sen.se och Fitbit.

Franska Sen.se har definitivt tagit steget längst. Produkten Mother kartlägger med hjälp av sensorer hur du lever och tanken är den ska kunna hjälpa till i vardagen. Det kan handla om att den påminner användaren om att ta sin medicin, att rumstemperaturen behöver höjas en aning eller att kaffet är på väg att ta slut.

– Sensorerna placeras ut och bygger ett mönster av vad du gillar och vad du behöver, säger skaparen Rafi Haladjian.

Namnet Mother har tjänsten fått för att den lär känna användaren ”bättre än din mamma”.

Företaget Fitbit har ett tydligare fokus på träning och hälsa. Fitibit har funnits på marknaden ett tag och lanserade nyligen fitnessklockan Fitbit Force i USA. I början av 2014 kommer den till Europa. Nyligen tog företaget in 43 miljoner dollar i riskkapital. Totalt har företaget fått in 66.5 miljoner dollar i investeringar sedan starten 2007.

Fitbit Force samlar in personlig information om dig, till exempel hur många steg du gått eller hur mycket sömn du behöver. Klockan drar därefter slutsatser om vad du kan tänkas behöva för att förbättra din hälsa eller gå ner i vikt.

Att träningsklockan är uppkopplad är viktigt för motivationen, enligt Fitibits skapare James Park. Ju mer du delar med dig till dina nära vänner och familj, desto mer kommer du att träna.

– Det blir som ett slags positivt grupptryck, säger han.

Olika motionsappar för träning finns redan, som Nike ID och Runkeeper. Enligt James Park ska tjänsten kunna stå sig i konkurrensen långsiktigt genom att det är är en klocka och inte bara en app på en telefon.

– Smartphones kan man inte klä sig i. Jag tror framförallt kvinnor hellre väljer en bärbar klocka framför en smartphone.

James Park tror att insamling av personlig data kommer att explodera, men att det också gäller att kunna skapa relevanta produkter som människor faktiskt behöver.

– Svårigheten blir att göra en mjukvara som kan göra något vettigt av all information, säger James Park.