[Uppdaterad] Hierta AB köper bolaget TA Teleadress Information Holding AB, som ligger bakom nummerupplysningssajten Hitta.se. Prislappen ligger på hela 200 miljoner kronor. Det kan jämföras med de 183 miljoner kronor Aftonbladet betalade för Blocket för drygt ett år sedan.

- Det är den största affären sedan kraschen, Blocket var väl störst när vi gjorde den, men nu är det här den största, säger Aftonbladets informationschef Olof Brundin till Internetworld.

Sajten Hitta.se lanserades sommaren 2004. I december hade sajten 376 000 unika besökare, enligt Nielsen NetRatings, en ökning med 32 procent jämfört med i november. Enligt Kia Index hade Hitta.se 892 000 unika besökare, räknat som unika webbläsare, i november, Samma period hade konkurrenten Eniro.se 3 795 000.

- Vi gör det här köpet för att etablera oss på marknaden för onlinekataloger, säger Olof Brundin. Vi bygger vidare på den ställning vi har på nätet.

Tidigare har Aftonbladet förutom Blocket även köpt bilsajten Bytbil.com. Och uppköpen kan fortsätta, avslöjar Olof Brundin för Internetworld.
- Om vi hittar goda alternativ, liknande de köpen vi gjort hittills med Blocket och Bytbil, så har vi absolut inget emot att köpa fler företag.

Kvällstidningen kommer nu fortsätta att "utveckla och förädla" Hitta.se. Det handlar om att visa annonser tillsammans med sökningarna, men också att ta betalt av de som vill vara med i nummerdatabasen på Hitta.se. Aftonbladet har dock inga planer på att skrota varumärket Hitta.se.

TA Teleadress ägs idag till 49 procent av Teliasonera och till 51 procent av riskkapitalbolaget Industri Kapital. Bolaget omsätter 130 miljoner kronor och har ungefär 60 anställda.

Innan affären kan genomföras måste den granskas av Konkurrensverket. Klartecken från verket väntas inom 25 dagar. Aftonbladet ser dock ingen anledning till att affären inte kan gå igenom.

I Teleadress ingår även en direktmarknadsföringsdel med kundregister som Aftonbladet vill utnyttja för reklamkampanjer.

Läs även: