Bloggen har blivit ett politiskt verktyg att räkna med. Efter en lång startsträcka har partiföreträdare inom både kommun-, riks- och europapolitiken insett värdet av att blogga för att föra fram sina politiska åsikter.

Senast i raden är förre statsministern Carl Bildt (m), Stockholms finansborgarråd Annika Billström (s) och Grön ungdoms språkrör Zaida Catalán. Sedan i januari kommunicerar socialdemokraten tillika EU-kommissionens vice ordförande Margot Wallström med européerna med hjälp av en personlig blogg på engelska. Hennes första inlägg kommenterade året som gått och det avslutade hon kärnfullt med: ”2004 sucked”.

Sedan ett par år tillbaka har personer kring den liberala tankesmedjan Timbro drivit politiska bloggar. Det har även funnits vänsterbloggar utan tydlig partipolitisk koppling. Men den tydliga trenden med aktiva partipolitiker som bloggar har tagit tydlig fart under senare tid.

En av de första ledande svenska politikerna som börjat blogga är moderaternas partisekreterare Sven Otto Littorin som fokuserar på näringslivsfrågor i sin blogg. Moderaterna har av hävd varit snabba att ta till sig it-tekniken.

– På bloggen kan jag vara lite friare. Jag kan testa idéer som inte är fastlagda någonstans. Det är ett perfekt redskap, säger Sven Otto Littorin.

Det han har gemensamt med det socialdemokratiska finansborgarrådet i Stockholm, Annika Billström, är att båda har inspirerats av PJ Anders Linders ledarblogg på Svd.se.

– Med bloggen kan jag nå andra väljargrupper än de som går på politiska möten. Jag kan kommunicera direkt med väljarna utan journalister som driver en egen uppfattning, säger Annika Billström.

Även den kristdemokratiske riksdagsmannen Ingvar Svensson upptäckte bloggen på Svd.se. Kristde-mokraterna, med fyra bloggande riksdagsmän i skrivande stund, har blivit de flitigaste bloggarna i riksdagen.

– Bor man i Stockholmsområdet är det svårt att nå ut i media. Med bloggen kan jag få ökad kontaktyta med väljarna, säger Ingvar Svensson.

Ingen av de svenska politiker Internet-world har intervjuat tror att bloggen kommer att få ett sådant genomslag att ett parti vinner valet 2006 med hjälp av politikerbloggar. Men internet är fortfarande underutnyttjat av partierna.

– Alla partier ser medlemstalen gå ner. Det är ett stort steg att bli medlem. Däremot kan alla bli
e-aktivister. De kan sätta en dekal på sin bil och skicka e-post till tio vänner, säger Sven Otto Littorin.

Fakta

Blogg är en hemsida där de senaste publicerade artiklarna hamnar överst på sidan. Ofta har besökarna möjlighet att kommentera artiklarna och prenumerera på uppdateringar via rss. Webbbaserade bloggverktyg som Typepad.com eller egen programvara som Movable Type eller Wordpress gör det enkelt att sätta upp en blogg.