Razzian visar att musikbranschen har inlett ett samarbete med filmbranschen för att bekämpa piratverksamhet. Det är en anmälan från Stim, Antipiratbyrån, Universal Music, EMI Music och Sony Music Entertainment som låg bakom kronofogdens razzia hos internetoperatören Bahnhof igår.

Anmälarna sökte filmerna Hip Hip Hora, Skenbart, Hannah med H och Mongolpiparen samt musikalbumen Lisa Miskovsky av Lisa Miskovsky, Ultimate Kylie av Kylie Minogue, Storybook av Peter Jöback, Travel in songs av Rebecka Törnqvist, Jingo av Santana, State of the Ark av The Ark, Totta 7/Soul på drift av Totta Näslund och Ok Baby Ok av Ulf Lundell. Men Kronofogden hitta inte någon av de eftersökta albumen eller filmerna.

- Just innan tillslaget fanns runt 450 000 musikfiler, 5000 datorprogram och spel samt 1800 filmtitlar på servrarna. Men det finns ett högt säkerhetstänkande bland dem som driver servrarna med länkning till andra servrar och kryptering, säger Henrik Pontén, jurist på Antipiratbyrån till Internetworld.

Antipiratbyrån har haft ftp-servrarna under uppsikt i ett halvår och misstankarna riktas främst mot personer med kopplingar till Bahnhof, enligt Antipiratbyrån. Men även kunder hos Bahnhof riskerar åtal.

- De här servrarna har så vitt vi vet stått mitt i lokalen, märkta med piratsymboler. Många anställda har haft lösenord till servrarna, säger Henrik Pontén.

Eftersom Kronofogden inte hittade de filmer och musikalbum som fanns i anmälan till tingsrätten kan inte resultatet av själva intrångsundersökningen resultera i några skadeståndskrav.

- Polisen kommer att undersöka innehållet på servrarna och deras utredning och vårt eget bevismaterial räcker för en civilrättslig process, säger Henrik Pontén.

Bahnhofs vd Jon Karlung är upprörd över razzian men erkänner att det funnit upphovsrättskyddat material på Bahnhofs serverar:
- En första genomgång tyder på att någon av företagets mer än 20 000 kunder har delat ut, eller lagt upp, upphovsrättskyddade filer på en server som han eller hon hyr av oss. Det är förstås allvarligt, och strider mot våra regler. Detta har Antipiratbyrån reagerat på, och bett Tingsrätten att begära ett tillslag mot Bahnhof Internet. Inte mot kunden, utan mot oss. Tingsrätten har sedan svalt Antipiratbyråns argument utan att rådfråga någon annan instans – detta framgår av tillslagsprotokollet, berättar Jon Karlung, Vd på Bahnhof Internet.

Den höjda temperaturen i piratbekämpningen har fått pirater att agera med dos-attacker mot Antipiratbyråns hemsida. Men även hot mot Henrik Pontén och anhöriga.

- På forum förekommer olaga hot mot mig och i natt ringde dom till mina barns mobiltelefoner. Det är lågt, säger Henrik Pontén.

En pikant detalj i hela Razzian är att Antipiratbyrån själva använder Bahnhof som webbhotell och att de sitter i samma hus.