Undersökningar om att svenskarna är de européer näst efter britterna som handlar för mest pengar på nätet är en av anledningarna att Ebay väljer att etablera sig just nu i Sverige, enligt Fredrik Åhlberg vd på Ebay Sverige.

- Många av Ebays svenska användare på den amerikanska sajten har bett oss att starta en helt svenska sajt. dag köper svenskar sju bilar om dagen på den amerikanska sajten och tusentals vinyl och cd-skivor skeppas ut från Sverige via Ebay i USA, säger Fredrik Åhlberg på en presskonferens.

Ebay.se är helt svensk med budgivning i svenska kronor, men aktioner som svenska användare har på utländska Ebay-sajter kommer att visas på Ebay Sverige. Ebays betalsystem Paypal finns inte heller på den svenska sajten.

- Paypal saknas på många sajter utanför USA. De flesta användarna betalar istället via överföringar mellan nätbanker, säger Philip Justus, vice vd Ebay Europe på plats i Sverige inför lanseringen.

Ebay köpte under dotcom-eran upp den svenska auktionssajten Ebazaar som de senare lade ner, men idag finns inga planer på att köpa upp någon av de svenska auktionsajterna, hävdar Philip Justus. Istället hoppas Ebay att svenskarna på den amerikanska sajten ska hitta till den svenska.

- Vi har en långsiktig vision i Sverige och tio års erfarenhet, säger Fredrik Åhlberg.

Några större mängder lär inte Ebay Sverige anställa. Tekniken sköts från USA och svensk kundsupport sköts från Irland och Tyskland. Till att börja med får vdn Fredrik Åhlberg sitta ensam på sitt kontor på Stureplan.

- Om det blir några anställningar handlar det om marknadsfolk och de som sköter om kategoriskötseln på sajten, säger Philip Justus.