Vad tycker du var årets viktigaste eller mest spännande internethändelse?
– Att 2013 var året då många fler människor blev medvetna om att den digitala utvecklingen handlar om mycket mer än kommunikation och försäljning i digitala medier. Att det ökar kraven och möjligheterna till innovation, oavsett om vi pratar om 3d-skrivare, självkörande bilar eller digitalt baserade affärsmodeller för hållbar och gemensam konsumtion.

Vad var det värsta eller sämsta som hände under 2013 inom internetsfären?
– De företeelser som Edward Snowden avslöjade, såklart. Det är positivt att det tydliggör att internet är infrastruktur och politik, och att saker som redan pågår blir allmänt kända. Men vi lever i en tid då kritiska beslut fattas som kan få negativa konsekvenser för vår framtida utveckling om saker går åt fel håll.

Vad kommer vi se tillbaka och skratta åt?
– Mina kollegor säger bitcoin, men själv är jag rätt förtjust i att det syns att virtuella valutor kan påverka världen. Mitt eget svar är nog de som tror att 3d-skrivare är en marginell företeelse som inte kommer att påverka industri eller hem, ungefär som en del sa om datorer en gång i tiden...

Vilken är årets pryl?
– 3d-skrivare. Borde blivit årets julklapp, åtminstone till nördar. Nu ser vi fram emot allt mer riktig business och professionalisering i relaterade områden. Ett exempel är Volumental.

Vad är din största önskning inför det kommande året inom internet och digitalt?
– Att även svenska politiker och näringslivstoppar tar till sig att världens digitalisering påverkar alla affärsmodeller, och att vårt samhälles utmaning är att nu fatta beslut som optimerar för hållbar tillväxt inom de nya möjligheter som finns i dag. Allt ifrån vilka kompetenser man har i företagens styrelser till hur näringspolitik och utbildningsväsende behöver förnyas.

– Ett genomslag bland beslutsfattare liknande det genomslag som redan börjar vara på plats i konsumentleden, helt enkelt.