Veteranerna har bloggat i tre år eller mer, men det var för lite mindre än ett år sedan som vanliga medier började uppmärksamma fenomenet på allvar. När sedan flera ledande politiker och kvällstidningarna under våren 2005 började blogga har resultatet blivit i en fullständig explosion av bloggare.

- Vi ser en fördubbling av bloggläsandet sedan ett par månader tillbaka, säger Roland Karlsson på Blogsoft som står bakom bloggtjänsterna på Blogg.se och Webblogg.se.

Passagen har sedan lanseringen av sin bloggtjänst i juli fått 2700 bloggar.

- Det handlar om egoboosting. Folk vill synas, bekräftas och få respons. Och då är bloogar ett enkelt sätt att publicera sina tankar, åsikter och funderingar, säger Andreas Aspegren, chef för Passagen.

Om männen dominerar Passagens forum så är det kvinnor över trettio som regerar på bloggtjänsten.

- Det är fantastiskt vilken hög kvalité det är på texterna på många av våra bloggar. Vanliga ämnen är kärlek, sorg, stora och små händelser i vardagen. Många har sin blogg som en känslomässig ventil., säger Andreas Aspegren, chef för Passagen.

Internetworld har sammanställt uppgifter från de ledande svenska bloggtjänsterna hos Blogsoft, Bloggi Passagen och S-info, beräknat antal svenskspråkiga bloggar hos Blogger, Typepad, Blogdrive och uppskattat antal bloggare som använder vanliga webbhotell med bloggverktygen Wordpress och Movable Type. Idag finns det minst 18 000 bloggar i Sverige och då är Lunarstorms bloggliknande krypin oräknade.

Det finns säkert ytterligare några tusen bloggar som inte lyckats ta sig in i sökmotorerna, men de lär inte vara särskilt aktiva, eftersom bloggar på grund av sin utformning lätt får en bra placering i sökmotorernas träfflistor.

Sveriges populäraste bloggtjänster (antal bloggar)

Blogsoft 3500
Bloggi 3500
Spaces 3460
Passagen 2700
Blogger 4000
Blogdrive 360
Wordpress 160
Typepad 150
S-info.se 79
Movable Type 70

Summa: 17 979

Uppgiften om antal bloggar från Blogsoft, Bloggi, Passagen och S-info kommer från tjänsterna själva. De andra bygger på egna uppskattningar utifrån avgränsade sökningar i Google och diskussioner med aktiva bloggare..